4020

Сагата с ковчега на Борис Трети е кошмар за царската фамилия

Параклисът в двореца "Врана", където ще бъдат положени тленните останки на цар Фердинанд, е тържествено осветен през 2021 г. Посветен е на св. Цар Борис-Михаил и св. преподобни Йоан Рилски Чудотворец.

Храмът е свързан с трагична семейна история и с останките на сина на Фердинанд - цар Борис Трети. А драмата с останките на последния български цар е наистина потресаваща - погребан е в Рилския манастир, препогребан във "Врана" и накрая в светата обител е върната само стъкленицата със сърцето му. Мъртвото му тяло пък е два пъти поругавано като в театър на абсурда.    

Борис Трети почива внезапно на 28 август 1943 г. Мистерията със смъртта и тленните му останки е сред най-заплетените исторически ребуси в новата ни история.  

За поклонението в храм-паметника "Александър Невски" се стичат близо 400 000 души от цяла България. Приживе царят избира Рилския манастир за свой гроб. След смъртта му тялото му е балсамирано и поставено в цинков ковчег, а отделно поставят в стъкленица сърцето му. В църквата на Рилската обител поставят цинковия ковчег в специален саркофаг, а до него е стъкленицата с царското сърце.

Година по-късно в България властта се сменя. Новите комунистически управници  искат споменът за монархията да бъде заличен. Вождът Георги Димитров нарежда царският гроб да бъде премахнат. В навечерието на Великден 1946 г. ковчегът е изваден. Акцията ръководи лично прочутият с жестокостта си партизанин и функционер на новата власт Лев Главинчев. Войници разбиват вандалски с чукове мраморната гробница. Уведомяват вдовицата царица Йоанна, че покойният й съпруг ще бъде погребан в парка на двореца "Врана". Набързо тя вдига малък параклис, където полагат тленните останки на Борис III.

През 1950 г. новият лидер на страната Вълко Червенков нарежда параклисът да бъде разрушен. Дали костите на покойния български цар са захвърлени, или се разпиляват от взрива, никой не може да каже.

След 1989  г. с издирването на тленните останки се захваща скулпторът Александър Хайтов, син на писателя Николай Хайтов. През 1991 г. откриват стъкленицата с царското сърце, но от мощите на Борис III няма и следа.

Открита е и стъклена тръбичка с хартиен документ с текст: „Сърцето на цар Борис III“ и имената на българските съдебни лекари, които през 1943 г. извършват балсамирането. Тяхното заключение тогава е инфаркт. Учени от БАН удостоверяват оригиналността на находките. През 1993 г. стъкленицата със сърцето на царя поема към Рилския манастир, където е погребана във възстановения му гроб в църквата на обителта. 

 


.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
Е,може ли такава вандалщина и поругаване паметта на този светъл наш

Е,може ли такава вандалщина и поругаване паметта на този светъл наш

23.05.2024 | 10:01

Цар Борис III-ти?!Кога България ще се научи да тачи,уважава и да се прекланя пред историческата ни памет и светлите ни личности,които са същината й?!А не да изпълнява случайни хрумки на временни личности,покачили се на върха в управлението й със съмнителна стойност и лишени от родова и патриотична памет?!

Отговори
11 3
Задължение на простия народ е

Задължение на простия народ е

23.05.2024 | 10:06

да се прекланя.

Отговори
2 6
Щом преклонението пред личността на цар Борис III ,най-светлия ни цар

Щом преклонението пред личността на цар Борис III ,най-светлия ни цар

23.05.2024 | 10:38

От новата ни история,ти,посредственико,го имаш за простотия,това само по себе си охарактеризира цялата ти низка същност и духовна простота.Ей от такива елементарни,безпаметни и неуважителни личности като теб България страда,дори нямаш и право да се наричаш българин,щом не уважаваш историческата памет на най-светлите ни личности в съществуването ни.И много е вероятно и въобще и да не си българин.Много чужди НПО-та и чуждипоклонически интереси се опитват да вбият клин в родовата,национална и патриотичната ни памет,да подкопаят гордостта и самоуважението на българина и намират в такива мекотели като теб удобни безпаметни приемници,за да прекарват чуждите си антибългарски интереси.Недостоен и пошъл опит за поругаване на българщината!

Отговори
8 2

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?