46

Садим дръвчета за празника на горите

На 21 март отбелязваме Международния ден на горите. Датата е избрана по инициатива на 23-ата сесия на Европейската конфедерация по земеделие, проведена през ноември 1971 г., и e подкрепена от Организацията на ООН по прехрана и земеделие през 1972 г. На Международния ден на горите вниманието в целия свят още веднъж се фокусира върху ефективното стопанисване и опазване на всички гори на планетата с техния разнообразен животински и растителен свят. 

 Въпреки че България е сравнително малка по площ, биологичното й разнообразие е изключително богато. Съществуването на 3750 вида висши растения и повече от 500 низши растения и гъби ни поставя сред страните с най-голямо биологично разнообразие в Европа.

Лесовъдската колегия, специалисти, учени и работници в горския сектор в България, с подкрепата на всички заинтересовани страни и партньорски организации, ежедневно полагат необходимите грижи за стопанисване и опазване, за подобряване на състоянието на горите и горските ресурси на България. Държавите - членки на ООН, се насърчават да честват Международния ден на горите, като организират местни, национални и международни активности, включващи горите, напр. кампании за засаждане на дървета.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?