71

Съдът в Ню Йорк прекрати делото „РИКО“ срещу Делян Пеевски

Делото е за имоти и е срещу БНБ, българска и американска банка, бивши квестори на КТБ,  бизнесмени и политика 

 

Делото "РИКО" срещу Делян Пеевски и още 23-ма ответници е прекратено в САЩ, показа проверка на „24 часа“ в Окръжния съд на Ню Йорк. На 28.01.2022 г. е постановено решение от съдия Грегъри Уудс, с което производството е прекратено - и относно Делян Пеевски, и спрямо всички други ответници от България.

В мотивите към решението се приема, че липсва каквото и да било основание американският съд да разглежда подобни претенции против чуждестранни ответници, включително основаващи се в случая и на конспиративните теории на ищците за предполагаема юрисдикция в САЩ.

Припомняме, че делото „РИКО“ беше заведено в САЩ в края на януари 2019 г. по американския закон РИКО, който се отнася за “корумпирани организации” от варненския адвокат Захари Томов и още три фирми срещу 24 ответници, включително Пеевски, като спорът беше за имоти в гр. Балчик и нерализирания проект „Силвърбийч“. 

“Силвърбийч” е проект, замислен върху 1000 декара земя около Балчик и предвиден за реализиране от фирмата “Еър Пропърти Дивелопмънт”, която е с американско участие.

Идеята е за изграждането на комплекса да бъдат инвестирани над 400 милиона долара. Една част от тези пари са отпуснати от Първа инвестиционна банка. Проектът обаче не е реализиран. В исковата молба се твърди, че кредитът от ПИБ не е използван по предназначение за строежа, а с него неправомерно са закупени мексикански облигации.

Делото бе срещу Българската народна банка, бившите квестори на КТБ Лютов и Костадинчев, The Bank of New York Mellon, Първа инвестиционна банка, бизнесмените Цеко Минев, Ивайло Мутафчиев и политика Делян Пеевски.

Повече от две години оттогава делото не беше стартирало и се очакваше произнасяне по допустимостта на подобен иск на американска територия.

 Разследване на „24 часа“ от 2019 г. показа, че Захари Томов е свързан с бившия собственик на КТБ Цветан Василев, включително и по линия на получени от него 300 000 щатски долара под формата на „заем“, преобразуван впоследствие в личен влог на адвокат в банката.

А тъй като самият Василев не фигурираше сред ответниците по делото (въпреки описаната в исковата молба фактология, сочеща пряко негово и на КТБ участие в предполагаемия „заговор“ за ощетяване на ищците), се появиха съмнения, че целта на това производство се е да бъде използвано единствено в медийната кампания на Василев против депутата от ДПС.

Делян Пеевски беше представляван по „РИКО“ от една от най-големите адвокатски кантори в света „Морган Луис“, а същата кантора инициира през миналата година и производството пред Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ (OFAC), за отмяна на наложените му санкции по закона „Магнитски“.

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Щоо?

Щоо?

29.01.2022 | 11:49

А къде са парите от КТБ?

Отговори
4 0
гешевсън

гешевсън

29.01.2022 | 11:16

Той главния прокурор на щатите е виновен щото не е дал ход за разследване на измислено дело от някакъв невероятен шльоко от България.Сега аз ако съм на местото на тия обвиняеми такова дело ще му спретна на тоя адвокат че от Захари ще се прекръсти на Лимончо щото цял живот да му киселее.

Отговори
5 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?