4020

С промени в закона: По-бързо ще дават статут на културните паметници

С промени в Закона за културното наследство се ускорява процедурата, свързана с декларирането на обекти, които могат да бъдат определени като недвижими културни ценности, както и отказите за такъв статут. Предвижда се ограничаване на кръга от правомощия на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимото културно наследство (СЕСОНКЦ). По сега действащата процедура близо 40 000 обекта би трябвало да бъдат разгледани от ​експертния съвет, за да получат окончателен статут на недвижима културна ценност.

„Много важно е, че има режими на защита на всички сгради, които нямат окончателни режими на опазване. Превантивната защита е изключително важна по отношение на изучаваните сгради, за да не ги разрушат собствениците още щом пристигне съобщение за началото на процедура." Така директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) арх. Петър Петров коментира пред „Марица“ решението на Министерския съвет за одобряване на проекта за изменение и допълнение на Закона за културното наследство. ​От него става ясно, че „превантивната защита включва забрана за пълно или частично премахване на обекта на идентифициране и отпада автоматично след изтичане на шестмесечния срок“.

Целта на предлагания законопроект е постигане на по-съвременна, ефективна и адекватна регулация на режимите и дейностите, свързани с опазването на недвижимото културно наследство. Действащият Закон за културното наследство не успя да предостави необходимата закрила на голям брой културни ценности и това дава ясен сигнал, че държавата следва да преосмисли своята политика за съхраняване на тази ключова част от националната ни сигурност и идентичност. С новите текстове се предлага закриване на общинските звена в регионите за планиране от ниво 2, определени в Закона за регионалното развитие, които още от момента на създаването си по закон или не бяха ефективно конституирани или се оказаха неспособни да осъществяват вменените им правомощия. Функциите на общинските звена ще бъдат прехвърлени в регионалните структури на НИНКН.

„С тези промени и на базата на анализ би трябвало да се предприемат стъпки за създаване на адекватна структура и щат на института, така че системата за опазване да започне да се възстановява - добави арх. Петров. - Мониторингът на състоянието на ценните обекти, който досега НИНКН не можеше да осъществява, ще стане приоритетна дейност, както е в целия културен свят.“

С актуализацията на Закона за културното наследство НИНКН ще разшири функциите си. Експертите от института ще могат да работят и по мониторинг на състоянието на недвижимите културни ценности чрез системни наблюдения, както и участие в процедурите по раздел II от глава V на ЗКН - изследване на обекти, които могат да бъдат определени и декларирани като недвижими културни ценности, както и подготовка на откази за деклариране. Новото е, че се въвежда категоризация на недвижимите културни ценности според тяхната културна и научна стойност и обществената им значимост. Категорията „местно значение" се разделя на две категории, като се предлага въвеждане на нова категория - "регионално значение". Новата категоризация има отношение и към предложените промени, свързани с допустимостта на намесите в недвижимите културни ценности.

 

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?