2374

С пръст в уста: Застрахователи не изплащат нищо при смърт от COVID-19

Близки на починал от Ковид-19 се споделят, че кредитът на починалият им близък не се поема от застрахователя, въпреки че е бил надлежно застрахован за случай на смърт, както са изискванията на банките. За конкретния случай сигнализира 24chasa.bg. Оказва се, че пандемични рискове не се покриват от компаниите.

Специално проучване на Асоциацията на застрахователите показва още през 2020 г. че 5 от 10-те животозастрахователни дружества и 1 за общо застраховане от 34, опериращи на нашия пазар, отговарят, че за тях COVID не е изключен риск. Това означава, че заразяването се третира като стандартна инфекция и е покрит по полиците, които предвиждат обезщетения, свързани със заболяване, обясняват от асоциацията.

Останалите обаче посочват, че предлагат отделно продукти с включено COVID покритие

или подобно може да се добави по желание. Тъй като много полици са сключени преди пандемията, повечето не съдържат такова покритие.

На пазара вече втора година има рискови застраховки “Живот”, застраховки “Заболяване и злополука”, като освен за групови, предназначени за работодатели, има и индивидуални. Най-общо по COVID продуктите покритията - основни и допълнителни, са за смърт в резултат на това заболяване, дневни пари за болнично и домашно лечение, обезщетения за временна нетрудоспособност, както и оферти за покрития на трайно намалена или загубена трудоспособност от заболяването.

Отделни компании предлагат и покрития за медицински разходи- медикаменти, прегледи и изследвания, включително тест за коронавирус. Има и полици “Злополука за учащи се, деца и персонал в учебни и детски заведения” с подобно покритие. Конкретните условия и размерите на обезщетенията са различни - например

дневни плащания за престой в болница се движат от 10 до 50 лева, в някои има ограничения за максимален брой дни.

За тези, които пътуват, се предлага покриване на риска и зад граница “Помощ при пътуване в чужбина” и “Отмяна на пътуване”. Те гарантират парична помощ за медицинските разходи, свързани с диагностицирането и лечението от коронавирус в чужбина, както и обезщетение при отмяна на пътуването заради карантина, домашно лечение или влизане в болница.

Съветът на застрахователни брокери е всеки, който има застраховка “Живот” или “Заболяване”, да прегледа отново условията по нея, ако трябва да се посъветва с компанията издател, и ако се налага, да направи допълнително покритие по нея.

Въпросите, на които трябва да си отговорят са съдържа ли полицата изрични изключения за покриване на вреди от вируси и зарази. Такива изключения някои компании предвиждат още при първите пандемии от ебола, свински или птичи грип, SARS или ТORS. Наличието на подобни изключения е потенциална пречка за получаване на застрахователно обезщетение.

Експерти съветват още, ако в полицата е предвидено, че покрива всички рискове, може да се наложи чрез съд да се доказва, че това се отнася и за непредвидени или неизвестни рискове, каквито са последствията от заразата. Ако еднолични търговци имат загуба на доход от прекъсване на дейността, събитията, които покриват такива полици, най-често произтичат от природни бедствия, пандемия или затваряне с разпореждане на държавен орган не се приемат за събития, причиняващи материални щети. При смърт от вируса изплащането на обезщетения зависи от това дали в него има, или няма изключения, в случай че смъртта е причинена вследствие на заразяване с вирусна инфекция. Обикновено за застраховките “Живот” е обичайно да не съдържат специални изключения освен в случаите, когато смъртта е причинена от самоубийство. Преди да се изплати полицата, дори и да се признае рискът от COVID,

компанията може да поиска доказателства,

че застрахованият не е допринесъл за настъпването на смъртта си - дали е спазвал мерки, че не e пътувал до страни, които са силно засегнати, и други. Лечението обикновено се покрива от българската здравна система.

Ако се наложи лечение в чужбина, притежателят на полицата може да има право да получи застрахователно обезщетение само ако е включено и възстановяване на здравни разходи в трети страни.

Заради всички тези тънкости експерти съветват всеки да анализира полицата си, да се снабди с допълнителни документи, ако се налага, както и да подготви добре, по възможност с помощта на специалист застрахователната си претенция в случай на отказ.

Иначе пандемията почти не се е отразила на компаниите, дори напротив - Комисията за финансов надзор е установила и ръст в търсенето на полици. Към септември 2021 г. компаниите от общо застраховане са с печалба от 190 млн. лв. при брутен премиен приход от 2,073 млрд. лева

За още подробности четете тук.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Бъбу

Бъбу

18.01.2022 | 07:42

Защо частните банки ни задължават да сключва е застраховки при частните застрахователни дружества, те и без това живеят предимно благодарение на задължителния характер на застраховането. Лесно е да събираш едни пари, защото държавата задължава всички да си застраховат колите, банките задължително ти оскъпяват кредита със задължителни застраховки, и в крайна сметка все да имат причини да не платят. Действително хубав бизнес, събираш пари и нищо не плащаш, а зад гърба ти държавата, нищо че си частни.

Отговори
1 0
Да си ги

Да си ги

17.01.2022 | 21:06

сключват в Швейцария! Ама за българи няма!

Отговори
0 0
Галя Иванова

Галя Иванова

17.01.2022 | 19:44

Ето главната причина хората да не сключват застраховки. Застрахователят винаги намира начин да не плаща.

Отговори
18 0
Така е

Така е

17.01.2022 | 20:01

Дискриминирани и в СМЪРТТА!

Отговори
8 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?