С 211 лв. на месец сме бедняци

211 лева месечен доход ще е линията на бедност от догодина. Това реши правителството, след като границата беше одобрена и от партньорите в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Така от първи януари за бедни ще се считат всички, които не разполагат с минимума от 6.80 лева на ден. Това според експертите са средствата, които са нужни за задоволяване на  "минималните жизнени потребности". Това е паричната равностойност на основните хранителни стоки, които обезпечават дневен прием от 2700 килокалории. През тази година прагът на бедност е 194 лева.

От 1 януари 2010 година пенсионерите на възраст над 75 години ще получават парична добавка към месечната си пенсия, реши още правителството, като одобри проектобюджета за държавното обществено осигуряване. Размерът на добавката ще се определя от размера на пенсията, като хората с пенсии над 300 лева няма да имат право на нея. Най-голяма добавка - 50 лева, ще получават хората с пенсии до 150 лева.

Предвижда се и увеличение на добавката към пенсията на починал съпруг. Размерът на т. нар. "вдовишка добавка" от 20 на сто се предвижда да нараства ежегодно с по 5 на сто и да достигане през 2013 година 40% от пенсията на починалия съпруг. През следващата година осъвременяването на пенсиите ще става по гъвкав механизъм, съобразен с икономическото развитие, инфлацията и динамиката на заетостта, посочиха от Министерски съвет.

Бюджет 2010 е като малка постна пица. Така финансовият министър Симеон Дянков определи проектобюджета за следващата година, който вчера бе одобрен единодушно от кабинета, а днес ще бъде предаден в парламента. Според Дянков пред идната година министерствата ще имат на разположение по-малко пари в сравнение с тази година. По думите му всяко министерство ще трябва да определи приоритетите си, за които ще харчи тези средства. Той посочи, че се премахва и 10-процентният буфер на разходите.

Бюджет 2010 ще е балансиран. Преките данъци няма да се вдигат догодина. След 15 юли, ако има промяна в икономическата ситуация, ще има преглед в приходната част, посочи Дянков. Той каза също, че очаква още през октомври тази година на месечна база да има излишък в хазната.

Приоритетите в разходната част на Бюджет 2010 са социален сектор, образование, здравеопазване, екология, пътна инфраструктура. Размерът на разходите в социалния сектор е 37,3% от общите разходи, или 15,3 на сто от БВП, посочи Дянков.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?