1553

Русофилите край Калофер: Референдум и в България за присъединяване към Москва

Съборът впечатли АФП - фланелки с руски знамена и мечки, знамена с Путин и символа Z

Хора, носещи тениски с руски мечки и размахващи знамена със символа "Z" и плакати на Путин - войната в Украйна не спря българските русофили, които се събраха край Калофер днес, за да изразят подкрепата си за Русия. Така започва репортаж на АФП от България.

В балканската държава - член на ЕС и НАТО с исторически близки връзки с Русия - все още има много граждани, които изпитват носталгия по бившия комунистически режим.

Митингът в подкрепа на Москва се проведе в момент, когато София се готви да се върне към изборите, а страната се бори за своята прозападна идентичност.

Христо Ганев, 60-годишен шофьор, пристигна рано на събитието в неделя и си купи тениска с надпис "Z" от една от многобройните сергии за продажба на дрънкулки и сувенири.

"Без Русия България нямаше да съществува", каза той пред АФП, визирайки Руско-турската война от 1877-1878 г., в която Русия освобождава България от петвековното османско владичество.

Ганев е женен за рускиня, с която се запознава, когато работи в Сибир през 80-те години на миналия век, и казва, че подкрепя инвазията на президента Владимир Путин в Украйна.

Той вярва на твърденията на Путин, че войските са необходими за "борба с нацизма", и казва, че дори подкрепя ядрена война, "ако това е цената, която трябва да се плати, за да се освободиш от американското господство".

За разлика от повечето други европейски страни, в България редовно се провеждат проруски митинги, както и проукраински събирания.

Събитието в неделя трябваше да се проведе на брега на езерото Копринка, но местният кмет отказа да го организира.

Вместо това проруският митинг се проведе на половин час път в планинско място с изглед към град Калофер.

"Това е единствената свободна сбирка в света", казва Николай Малинов, лидер на организацията, която обединява българските русофили.

През 2019 г. българските прокурори обвиниха Малинов в шпионаж в полза на Москва - същата година Путин го награди с държавна награда - Орден на дружбата.

Идеята му за обединяване на българите в "международно русофилско движение" получи одобрението и на Сергей Лавров - външен министър на Русия, когато двамата се срещнаха наскоро в Москва, каза той.

"За българите да обичаш Русия е като да обичаш майка си", каза той пред събралото се множество в неделя под бурни аплодисменти.

Сред най-младите, които се включиха в митинга, беше 17-годишният Георги Иванов, който беше увит в руски флаг. "Оценявам авторитарните режими, защото те гарантират единство, без да се притесняват за етническите и сексуалните малцинства", каза гимназистът и заяви, че не вярва на твърденията, че руските войски са извършили военни престъпления в Украйна.

Повечето българи на средна възраст са изучавали руски език в училище, разбират езика, а някои от тях редовно следят руските новини.

Двете страни споделят близки култури най-вече заради кирилицата и православното християнство.

В годините на комунизма София е смятана за най-верния съюзник на Москва.

Една от участничките в конференцията, която беше на седемдесет години и се казваше Венета, носеше плакат в подкрепа на референдумите за присъединяване към Русия, провеждани от промосковските власти в четири украински области.

Пред АФП тя заяви, че би приветствала същата възможност в България. Проведено през април социологическо проучване показа, че почти половината от българите смятат, че Русия не е отговорна за ситуацията в Украйна, а мнозина не подкрепят доставките на оръжие за Киев.

А седмица преди извънредните парламентарни избори мнозина имат опасения относно политическата посока на страната.

"Жалко е, че българите, които до голяма степен са русофили, се оставиха да бъдат управлявани от шепа прозападни хора", казва 66-годишната Татяна Иванова - рускиня, която живее в България от четири десетилетия.

Твърдо проевропейски ориентираният бивш министър-председател Кирил Петков ще се опита да се върне на власт на предстоящите избори на 2 октомври. Той спечели последния вот през ноември 2021 г., но кабинетът му беше свален с вот на недоверие през юни.

Консерваторът Бойко Борисов, който ръководеше страната почти непрекъснато между 2009 и 2021 г., е претендентът, който почти сигурно ще спечели.

Анализаторите обаче предупреждават, че той може да има затруднения със създаването на коалиция, а някои прогнозират нови избори през следващите месеци.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
47 коментара
Putler

Putler

26.09.2022 | 16:32

Не знамена,хоругви,фЪнелки,а автоколона от ВАЗ,ЗАЗ и мАсквичЪ - към мАсква,при мене,дорогие!Държили ви,а?

Отговори
2 1
Унуфри

Унуфри

26.09.2022 | 14:58

Срам ме е от подобни елементи.

Отговори
13 2
Киро

Киро

26.09.2022 | 10:10

най-голямото наказание за един русофил да го изпратиш да живее в Русия.

Отговори
20 4
ВКР

ВКР

26.09.2022 | 08:59

Ако след тези призиви за референдум и насилствено отнемане на части от независима България, директно не последват арести и сериозни разследвания, всички служби за сигурност трябва в срок от 48 часа да бъдат разпуснати, а бюджетите им пренасочени за пенсии и детски помощи. Никой от МВР, разузнавания, ДАНС и т.н. няма право на заплата при бездействие в този момент. Има Наказателен кодекс!

Отговори
24 0
Българин

Българин

26.09.2022 | 07:07

СЛАВА НА УКРАЙНА, НЕЙНИЯ ГЕРОИЧЕН НАРОД, ВСУ И ДОБРОВОЛЧЕСКИТЕ ОТРЯДИ! ТЕ СЕ СРАЖАВАТ ЗА СВОБОДНА ЕВРОПА!

Отговори
25 11
Мобилизацията е и тест за тъпoумие

Мобилизацията е и тест за тъпoумие

26.09.2022 | 06:00

...Строго погледнато, мобилизацията в Русия е признание на властите, че редовната армия е разгромена и на практика унищожена. За това впрочем съобщи и (главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна) Залужний. Съобщи го скромно и убедително, и както винаги - с една мила и прятна срамежливост. Той каза нещо от сорта, че - ех, професионалната руска армия вече я убиxме, сега ще убиeм и любителската. И вече е ясно, че Украйна е в състояние да извърши това, несъмнено. Мобилизацията е също така естествен отбор. Ако човек прояви глупостта да се втурне тутакси натам, където го праща някаква хартийка - направление за мoргата, написано от тъпaнар с фуражка - ами прав му път към мoргата. Хич даже не бива да го спираш или да го връщаш от мoргата, в никакъв случай! Новата вълна мобилизирани - около 120 000, ще зaгинат почти всички, но на някои все пак ще им провърви само с откъснати крайници. Засега е загадка с какво ще се попълни следващата вълна, когато провинциалните разбойници, столичните дeбили и селските алкохолици привършат. Всеки от тези 120 000 призовани, би могъл да избегне мобилизацията. Освен всичко друго, мобилизацията е също и отличен тест за тъпоумие. А тези путинисти-патриоти, в чийто черeп все пак мъждука нещичко, в момента обсаждат грузинските, казахските и киргизките граници, спешно зачиствайки от колите си всякакви мерзки Z, като закопават, а понякога и поглъщат колорадските* лентички и друга символика на Путинския вечен рaйх. Всички тези умни путинисти са на опашките, те всички бягат. Всички канавки на пограничните пунктове са засипани със символиката на Руския свят - изчегъртани букви Z, надъвкани колорадски лентички и значки на Единна Русия. Забавно е, че на тези опашки там по границите преимуществено се е събрала всякаква отпадъчна вата - страхотни любители на Путин и руския свят. Наивните и великодушни по принцип грузински граничари нямат сериозен опит в разпознаването на ватата с просто око. И от жалост, трогнати от тъжното блеене на т.нар. бежанци, все пак ги пускат да минат. Но когато мине границата и се спаси от мобилизацията, отпадъкът изведнъж си припомня, че е отпадък, в него се събужда ватната рефлексия и отпадъкът почва да драска своето свинско Z на благородните киргизки и грузински автомобили. И разбира се - отваря гърло да крещи за Руския свят. ______ * Георгиевските лентички имат разцветка на колорадски бръмбари.

Отговори
25 8
АнтиZомби

АнтиZомби

26.09.2022 | 08:25

Путинските zомбита са една шепа страхливци! Факт! Като спрат рублите и копейките от Москва,ще спрат и техните сборища! Безродни идиоти които Путин ще засели в Сибир! Факт!

Отговори
20 5
Горо боро

Горо боро

26.09.2022 | 05:35

Да живее Русия,химтрейлърите с радиоактивни тонове подаръци отгоре да ви сипят на демокрацията ...Само над Дряновски манастир и Трявна,вчера се изсипаха сто и кусур самолета с убиващи барий и стронций за пет часа.Продължиха още стотици и в нощта.Дърветата стават черни,вместо жълта есен.Тоз,който псува русофилите да отива в НАТО и на Запад.БГ ще бъде унищожена от това самото НАТО,което има коридор в небето от фашистките ни управници.Хора,гледайте нагоре всеки ден и избирайте живота или смъртта.Войната се води вече две години и повече над нас.Децата и храната им ще бъдат отровени от вашето НАТО.

Отговори
9 37
Западняк

Западняк

26.09.2022 | 06:03

Явно ти вече си отровен и ние ще те отпишем с най-голямо удоволствие. Горо боро умря. Да живее демокрацията! Дърветата са още зелени и един сволоч по-малко!

Отговори
30 7
Гюро, за тебе требе ХАЛОПЕРИДОЛ, брат...

Гюро, за тебе требе ХАЛОПЕРИДОЛ, брат...

26.09.2022 | 07:04

https://faktor.bg/bg/articles/novini-svyat-rusiya-gotvi-da-zatvori-granitsite-si-na-28-i-septemvri

Отговори
8 4
П.Р.Славейков

П.Р.Славейков

26.09.2022 | 05:16

“Кат Русия,няма втора тъй могъща на света тя е нашата упора,тя е нашта красота!Руска сила ,Руска воля ,Руска кръв и Руска пот ще избави от неволя братски Български народ”!

Отговори
9 37
Западняк

Западняк

26.09.2022 | 05:26

Ще има да чакаш, сволоч! Няма да се случи.

Отговори
22 9
Политиката не е футбол

Политиката не е футбол

26.09.2022 | 00:09

Радвам се, че има хора, които се противопоставят на статуквото. Както могат продажните ни управници да избират страна между двете супер сили, така можем да ги провокираме, защо не с Русия?! Всички работим за общото БВП, а някой сам да решава на коя страна сме. Медиите зомбират хората от десетилетие, истината не е в новините.

Отговори
17 29
Истина е

Истина е

26.09.2022 | 04:20

То ти си зомбиран от комунистите.

Отговори
24 11
Западняк

Западняк

26.09.2022 | 05:29

Истината е, че ти си безнадежден случай. Не разбираш нито от политика, мито от футбол. В кочината ти е мястото. Грух, грух!

Отговори
22 6
Име Фамилия

Име Фамилия

26.09.2022 | 00:07

Про_Руска и_змет!

Отговори
34 16

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?