46

Руското посолство: Официалните контакти може да бъдат скъсани, но връзките между хората - не

Руското посолство отбеляза 143 години от установяването на дипломатическите отношения между Русия и България. Годишнината е точно днес и съвпада със ситуация на обтегнати отношения след изгонването на 70 руски дипломати и служители на амбасадата и очакване на реципрочен отговор от руска страна, както и окончателно решение дали ще бъде закрита мисията у нас и съответно - прекъснати дипломатическите отношения.

"Доближихме този етап, имайки едно от най-ниските нива на взаимодействието за цялата ни дълга обща история. Дори през годините на Втората Световна война и двата дипломатически представителства - както руското в София, така и българското в Москва - са функционирали нормално", се посочва в позицията.

"Днес контактът с официалните власти по инициатива на българската страна практически не се поддържа, на дейността на Посолството се поставят какви ли не спънки. Провежда се целенасочена работа по минимизиране на руското присъствие в България, скъсване на нашите духовни и културни връзки, пренаписване на съвместното ни минало", заявяват от посолството.

Отбелязва се още, че "народите на Русия и България продължават да си възприемат с топлина и симпатия".

От руското посолство благодарят на всички български граждани, които се грижат за монументите на руските воини, сражавали се за свободата на България.

"Признателни сме на приятелите, които продължават да ни помагат и подкрепят дори в днешната сложна ситуация. С уважение се отнасяме към представителите на обществеността и медиите, които отстояват правото за плурализма на мненията в условията на доминиращата медийна русофобия", заявява още посолството. Оттам определят все още като мъгливо бъдещето на руско-българските отношения, но напомнят, че съвместната ни история е доказала, че "трудностите са разрешими".

"За 143 години сме преодолели немалко сложности, но всеки път волята на народите ни е допринасяла за нормализиране на отношенията. Убедени сме: официалните контакти лесно може да бъдат скъсани, но връзките между хората са нерушими", завършва позицията на руското посолство.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
просто е, проста математика

просто е, проста математика

07.07.2022 | 20:38

При СССР- руснаците 9млн. при САЩ и Европа - 6млн.

Отговори
1 2
Татко

Татко

07.07.2022 | 20:46

И само ментални уроди могат да твърдят, как руснаците са ни навредили!

Отговори
0 4
Слава на Путин!

Слава на Путин!

07.07.2022 | 20:37

Соросоядската смрад на пренаписване на историята и биографиите на американскте кукли на конци е пародия на модата им!

Отговори
0 4
Мимето

Мимето

07.07.2022 | 16:54

Може да говорим за човешки връзки когато ДОБРОВОЛНО си махнете Альошата - символ на съветския окупатор. Спрете с демагогиите на тази тема.

Отговори
6 3
"съвместното ни минало"

"съвместното ни минало"

07.07.2022 | 16:46

Почит към Томас Удроу Уилсън ! Стига демагогия и хамелионщина от "братушки" !

Отговори
6 3

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?