1553

Руски тролове лъжат: Бежанци ограбват български пенсионери

Публикации в уебсайтове, разпространявани в социалните мрежи, съдържат неверни твърдения за ограбени от украински бежанци възрастни българи. БНР се зае с проверка на твърдения в сайтове и социални мрежи.

"Семейство Украинци са пребили и ограбили стари хора в Хасковска област"; "Дядо Стоян:Украинци ми взеха цялата пенсия и избягаха..исках просто да помогна"; "Баба Петка:Приютих Украинки ,а те ми взеха цялата пенсия и избягаха", гласят заглавията на тези информации (правописът е запазен – б.р.)

Само последната от публикациите за ограбената баба Петка е споделена в над 30 групи във Фейсбук, откъдето на свой ред е пресподелена стотици пъти.

Екипът за проверка на факти на БНР се свърза с Министерството на вътрешните работи, откъдето заявиха, че "нямат данни" за извършени подобни престъпления.

Снимката на информацията за "баба Петка" може да бъде открита в много рускоезични сайтове, включително от 2017 г. А сайтът няма посочен собственик или екип. За сметка на това е публикувал "уговорката", че "Всяка прилика с реални лица е напълно случайна".

По същия начин стоят нещата и с информацията "семейство украинци пребили и ограбили стари хора в Хасково". Снимката най-вероятно е взета от публикации в хасковски медии, които съобщават за настанено семейство в хотелски комплекс в с. Радиево. Но не и за извършени престъпления от тях. И отново с уговорката, че "Всяка прилика с реални лица е напълно случайна".

Публикуваната снимка на "дядо Стоян", който бил ограбен от украинци, пък е взета от репортаж на Нова телевизия от миналата година, посветен на телефонна измама. На публикувания скрийншот от репортажа е 82-годишният Стефан Стефанов.

Брано на колегите от БНР, които вършат страхотна работа!

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Иво Киров

Иво Киров

09.05.2022 | 14:27

Подозрително лице броди из България. Постъпили са множество сигнали в СДВР и ГДБОП за Мария Табакова, представя се като Ралица Мирчева

Отговори
0 0
че по 40 кинта за бежанец

че по 40 кинта за бежанец

04.05.2022 | 15:12

на ден, какво е, жива кражба от пенсионери и безработни!

Отговори
3 0
5-тата колона

5-тата колона

04.05.2022 | 08:52

в БГ - лапни шарани са медийно неграмотните.Пишат за репортери без граници, а по-важно е, че страната ни заема последни места по медийна грамотност. Прост народ- слаба и зависима държава !

Отговори
5 2

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?