1553

Русия си хареса нов имот за консулство във Варна

Русия не проявява интерес към огромния имот в центъра на Варна, ползван доскоро за консулство, но пък се е насочила към друг със същата цел. Това бе съобщено на последното заседание на комисията по собственост към общинския съвет. Така стана ясно, че Русия опитва отново да има консулство в града, пише "Сега".

Темата бе разисквана във връзка с предложение на кмета Благомир Коцев сградата на досегашното консулство да бъде прехвърлена на общината. Имотът, който е почти 5 декара (към 1 декар застроена), е частна държавна собственост, управляван от Министерството на външните работи (МВнР). Дълги години той се ползваше за консулство от Русия, но затвори постепенно след голямото гонене на руски дипломати през лятото на 2022 г. от правителството на Кирил Петков.

Според информация, съобщена по време на депутатския контрол в парламента миналата есен, имотът е бил ползван чрез договор за наем, като последният е бил подписан през 2020 г. с 3 годишен срок -  вече е изтекъл. Коцев иска община Варна да го придобие от МВнР безвъзмездно, за да се ползва за детска градина, хранилище за градската библиотека или друга цел.

Макар на предишното заседание съветниците да блокираха кметската идея, сега я придвижиха към сесия. Помогна именно информацията за интереса на Русия към друга сграда. Информацията бе съобщена от съветника Христо Атанасов - намеренията на Русия били дискутирани на скорошна среща между съветници, представители на администрацията и министър.

Стана ясно, че новата срада е частна. Председателят на комисията Йордан Кателиев съобщи на заседанието, че тя се намира на улица "Братя Шкорпил". По-късно зам.-кметът Павел Попов разясни пред "Сега", че Русия иска да наеме къща, която е бивша средношколска библиотека. До към 80-те години на миналия век тя е служела за консулство на СССР. Сградата е доста по-малка от ползваната досега.

На заседанието на комисията бе казано още, че МВнР е в час с всички тия неща, тоест придвижва идеята за отваряне на новото консулство.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
КОФИ С ГОВ НА!

КОФИ С ГОВ НА!

26.02.2024 | 20:43

КАЗАХ ПОСОЛСТВОТО В ЮЖНИЯ ПАРК ДА ИЗЧЕЗНЕ БЕ! МАЙКА ВИ ШЕ ЕВА И ИЗРОДИ!

Отговори
0 1
Българка

Българка

26.02.2024 | 11:16

Е защо ще се отваря ново консулство, ние се чудим как да ги изгоним... направо докарайте и Хамаз.

Отговори
5 2

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?