71

Румен Радев: В България има антимафиотски консенсус ВИДЕО

Групата на ГЕРБ напусна пленарната зала на Народното събрание след клетвата на Румен Радев и Илияна Йотова

Президентът представи приоритети, около които да бъде постигнат консенсус между политиците

Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха днес клетва пред Народното събрание за втория си мандат.

Веднага след това президентът Румен Радев  застана на трибуната на парламента. 

Кризите сега, които се изострят и употребяват от задкулисието, не бива да отклоняват вниманието от стратегическите приоритети. Мой дълг като държавен глава е да връщам дневния ред към дългосрочните цели на нацията, далеч отвъд хоризонта на политическите мандати - овладяването на демографската криза; справянето с бедността и неравенствата; повишаването на стандарта и качеството на живот; духовното развитие; гарантирането на суверенитета и сигурността; отстояването на националните интереси и достойнство; утвърждаване на позитивния образ на страната ни навън. Това декларира държавният глава Румен Радев в първата си реч след клетвата.

 

Първият президентски мандат се случи в драматично време, в което старият авторитарен модел на управление постигна своя апогей, докато в обществото нарастваше негодуванието от корупцията, беззаконието и пропагандата, на които той се крепеше, заяви  държавният глава.

След тези негови думи групата на ГЕРБ напусна пленарната зала.

"В България е налице антимафиотски консенсус", каза президентът в своето обръщение към депутатите. Той заяви, че ключово е връщането на държавността, включително бърза реформа на прокуратурата, защото иначе може да се отвори пътя към реваншизъм.

Той призна, че събитията от 2020 година, които бяха белязани от масови граждански протести, са го принудили да излезе от строгата конституционна роля на президента.

Радев обясни, че демонтажът на стария управленски режим ще отнеме време и обеща да продължи да бъде критичен към законодателната и изпълнителната власт, ако вижда грешки.

Президентът открои гражданските протести от 2020 г. „срещу едноличната власт, феодализацията по места, схемаджийството, прокурорския чадър над злоупотребите и кривото огледало на медиите, срещу бедността, безпътицата и безправието“. Държавният глава посочи, че очакванията на гражданите от президентската институция далеч са надхвърляли правомощията, които Конституцията ѝ отрежда. „Налагаше се едновременно да катализираме обществената трансформация, но и да бъдем стожер на стабилността в период на остра криза на доверие в политическата класа“, заяви Радев.

„Държавата занапред не бива да се управлява през екрана, под масата, по телефона или зад кулисите. Корупцията трябва да бъде съкрушена, за да оцелеем като държава и общество“, подчерта президентът и посочи, че в момента има историческа възможност да върнем България в руслото на закона. Според президента от това зависят всички други добри намерения, а без укрепване на държавността, страната ни не може да разгърне огромния си потенциал.

„Партиите и политиците, които споделят каузата в България да се установи върховенството на правото и здрава и прозрачна медийна среда, да се изгради добре уредена държава с ефективни институции, могат да разчитат на разбирането и подкрепата на президентската институция“, подчерта държавният глава и отново заяви, че без бърз, решителен пробив в реформата на прокуратурата и съдебната система ще се отвори път за реванш на статуквото.

Той представи приоритети, около които да бъде постигнат консенсус между политиците.

Отварянето на конституцията за промени не трябва да се изчерпва само с ревизията на съдебната власт за отговорна прокуратура, каза Радев. И поиска разширяване на гражданското участие в управлението на държавата и засилване на гаранциите за човешките права.

Укрепването на държавността изисква засилени конституционни гаранции за разделението на властите, както и конституционно гарантиране на финансовата децентрализация на общините.

Вторият консенсус е демографската криза.

Третият консенсус е образованието. Неотложно трябва да инвестираме в младите българи. Залогът е оцеляването ни като народ, каза Радев. И поиска бързи, ефективни и устойчиви мерки за обхващане на всички деца в образованието, за патриотичното им образование, за стимулиране на образованието през целия живот и др.

Без здрава нация не може да бъде постигната нито една обществена цел, каза Радев. И посочи какво трябва да бъде направено в здравеопазването, едно от които връщане на здравните услуги в малките населени места.

Осигуряването на чиста и достъпна енергия, поиска Радев.

Защита на собствеността и конкуренцията, насърчаване на предприемчивостта, бяха другите поставени от президента задачи. 

Държавната подкрепа за културата е неотменима инвестиция в нашето бъдеще, каза още той. И обеща подкрепа и в бъдеще на БПЦ и вероизповеданията.

 

Държавният глава постави като приоритет и развитието на въоръжените сили, напомняйки, че това е била темата на първия КСНС, който той свика в началото на първия си мандат.

 

22 депутати наблюдаваха церемонията дистанционно, тъй като са под карантина.

На тържествената церемония присъстват премиерът Кирил Петков, министрите от кабинета, членовете на Конституционния съд, представители на дипломатическите мисии у нас, на регистрираните вероизповедания, на държавни институции, предишни президенти и председатели на Народното събрание.

След церемонията в Народното събрание, Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит ще посрещне в Патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" Радев и Йотова и ще отслужи тържествен молебен.

Негово Светейшество ще поздрави държавния глава и с архипастирско слово с благопожелания за Божията благодатна подкрепа за мирно и плодотворно служение на българския народ. За втори път българският патриарх Неофит лично ще отслужи молебен и ще благослови президента Радев за успешен мандат като държавен глава. 

Официалното встъпване в длъжност на Радев и Йотова ще се състои на 22 януари на тържествена церемония пред Паметника на Незнайния воин.

Румен Радев е вторият президент в най-новата ни история, който печели втори мандат, след президента Георги Първанов (2002-2012). Румен Радев и Илияна Йотова спечелиха балотажа на президентските избори на 21 ноември 2021 г. срещу Анастас Герджиков и Невяна Митева.

Очаквайте подробности!

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
23 коментара
Ще си ходите, много глад докара този

Ще си ходите, много глад докара този

19.01.2022 | 18:08

Забележете как ехидно се хили злобаря, когато си тръгват Герб.

Отговори
5 3
Какво е ГЕРБ ли

Какво е ГЕРБ ли

19.01.2022 | 17:29

За 13 години ГЕРБ показа че е " Гробокопач Еднолично Разграбващ Богатствата" на България. Черното петно на най-новата История на България

Отговори
5 4
какво е червен боклуук ли

какво е червен боклуук ли

19.01.2022 | 22:20

черното петно е на майка ти между краката въъъъшлив червен дюрекс

Отговори
1 4
Нали

Нали

19.01.2022 | 14:56

Тиквата Румен Радев работи усърдно за да си спаси задника от затвора за държавна измяна и шпионство в полза на Русия! Мафията си създаде четворна коалиция за да се опита да си освободи запорираните милиарди от Гешев! Въпросът е, дали народът ще чака да влезнем в хиперинфлация или ще се вдигне и ще изрита Радев и марионетното му правителство час по-скоро!

Отговори
13 7
3,14

3,14

19.01.2022 | 16:29

Млъкни бе,зомбирано герберастко изчадие!

Отговори
7 7
Сик

Сик

19.01.2022 | 17:14

ти си бил много изостанало умствено момченце, бе. И децата знаят, че Радев изхвърли вашата мутра с помощта на американското посолство. Верно от улицата ви набират в Герб.

Отговори
6 4
Нали си мамев Тотев

Нали си мамев Тотев

19.01.2022 | 18:57

Всички знаят че тиква си ти и твоят Борисов най-големите крадци и лъжци в Пловдив и България

Отговори
3 1
НОНА

НОНА

19.01.2022 | 14:48

АДМИРАЦИИ ЗА ГЕРБ КЪМ РАЗДЕЛИТЕЛЯ НА НАЦИЯТА,КОЯТО НИКОГА НЕ Е БИЛА ТОЛКОВА РАЗДЕЛЕНА. АНТИМАФИОТСКИЯТ КОНСЕНСУС СЕ ПРЕВЪРНА В ОЛИГАРХИЧЕН КОНСЕНСУС С ПАТРОНИ ПРОКОПИЕВ И БОЖКОВ . ЧЕСТИТО НА ПОЧТЕНИТЕ , ние сме от другите, но за съжаление ще ви сърбаме попарата, инфлацията и несигурността.

Отговори
13 7
Администрация на хранилката ГЕРБ

Администрация на хранилката ГЕРБ

19.01.2022 | 19:02

Замълчете завинаги малко ви остана

Отговори
3 3
Радефффффф

Радефффффф

19.01.2022 | 13:22

най-злобн-ият и отвр-атителен пРезидент, който сме имали!

Отговори
20 8
По-голяма тиква от тиквата Борисов

По-голяма тиква от тиквата Борисов

19.01.2022 | 19:06

Никога не сме имали

Отговори
3 1
Иван

Иван

19.01.2022 | 12:54

Димитър Георгиев не плаща той е измамник внимавайте с розаимпекс

Отговори
9 1
Сик

Сик

19.01.2022 | 12:47

Браво на Радев, че изгони престъпната шайка на Боко Тиквата от властта.

Отговори
10 26
ПРЕБРОЙ СИ ЧЕРВЕНИТЕ И СИНИТЕ ПАЛЦИ И ЩЕ ВИДИШ

ПРЕБРОЙ СИ ЧЕРВЕНИТЕ И СИНИТЕ ПАЛЦИ И ЩЕ ВИДИШ

19.01.2022 | 17:31

ДАЛИ СИ ПРАВ

Отговори
3 1
Коко

Коко

19.01.2022 | 12:19

Антимафиотски консенсус няма, всичко в Пловдив е навързано със задкулисието и Димитър Георгиев Розата ..... кмета също е зависим

Отговори
14 6
Радо

Радо

19.01.2022 | 12:00

Виждаме и Радевия провал от както взе властта всичко се вдига всеки ден поне ще мизерстваме без мафия но с глупаци на власт

Отговори
27 8
Сик

Сик

19.01.2022 | 12:46

То и в Германия и САЩ се вдига, ама там не управлява Радев.

Отговори
10 13
Омертата

Омертата

19.01.2022 | 11:39

В България има антимафиотски консенсус.Лошото е, че у нас има и МАФИОТСКИ КОНСЕНСУС!

Отговори
23 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?