2374

Румен Радев открива Конференция за добросъседство между България и РСМ

На 4 май 2022 г., от 10.00 часа, в зала 6 на НДК президентът Румен Радев ще участва в Националната конференция „Европейска перспектива за добросъседските отношения между Република България и Република Северна Македония“. Форумът ще се състои под патронажа на държавния глава в деня, когато се отбелязват 119 години от гибелта на големия български революционер Гоце Делчев.

Конференцията е организирана от Института за исторически изследвания при БАН и Македонския научен институт. В нея ще участват вицепрезидентът Илияна Йотова, изтъкнати историци, дипломати, журналисти, представители на организации на македонските българи, както и представители на Македонската патриотична организация в САЩ и Канада.

След като президентът Радев открие форума, ще се проведе панел на тема „Гоце Делчев и общата история на Република България и  Република Северна Македония – между фактите и идеологията“. В него ще участват доц. Георги Георгиев, проф. Светлозар Елдъров и доц. Наум Кайчев.

Проф. Ангел Димитров, доц. Георги Николов, доц. Спас Ташев, Коста Филипов, Иван Николов и посланик Марин Райков са участниците във втория панел на форума. Темата му е „Състояние и перспективи пред добросъседските отношения: Европейската зрялост на РСМ“.

Третият панел е посветен на „100 години организирано движение на македонските българи по света“. Участие в него ще вземат проф. Трендафил Митев от Университета за национално и световно стопанство, Ник Стефанов, председател на клуб на МПО ”Победа” - Торонто (Канада), Томас Лебамов от МПО „Пирин“ – Чикаго (САЩ), Георги Църномаров от културен център „Иван Михайлов“-Битоля, Петър Колев - председател на ПП „Граждански демократичен съюз“.

Модератор на събитието е журналистът Бойко Василев. Форумът ще бъде излъчен пряко в ефира на БНТ, както и във фейсбук страницата на държавния глава.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Вселенски патриарх Вартоломей

Вселенски патриарх Вартоломей

02.05.2022 | 10:08

"..пред лицето на смъртта на невинни хора, бомбардировките над цивилни граждани, изравняването със земята на цели градове, пред лицето на тази човешка трагедия не може да звучат проповеди, които определят войната като "свята". Това е много тъжно. Причинява ни най-дълбока скръб и болка. Но такива думи причиняват повече болка на самите украинци. Защото не можеш да твърдиш, че си БРАТ на друг народ, и да благославяш войната, която твоята държава води срещу него."

Отговори
2 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?