49

Румен Радев: Левски е единственият съд, пред който всички българи се чувстваме равни

В пантеона на българската свобода и независимост има много имена, но в народната памет Левски е несравним. Малцина са обичани така силно и безрезервно като Левски, може би защото народът ни имаше нужда от своя Апостол на свободата не само в робските години, ние се нуждаем от него не по-малко и днес, век и половина след неговото обесване.

"От Левски пазим едно тефтерче, кратки писма и кичур коси, но непримиримият Дякон е единственият съд, пред който всички българи се чувстваме равни", каза Радев и допълни, че Апостолът на свободата продължава не само да ни сочи кривиците, да бъде нашата съвест и да смущава нашето безразличие, но и продължава да сочи пътя към онази република, която остава блян за поколенията българи. 

Държавният глава откри мултимедийната дигитална експозиция "Изповедта на Апостола" в Националната галерия "Квадрат 500", посветена на делото на Васил Левски чрез съчетанието на съвременни дигитални средства, включително холограмен образ на Апостола на свободата.

"Днес Левски е това, което знаем за него, и което ще завещаем на децата си, затова е особено важно не само да познаваме неговото дело и живот, но и непрекъснато да търсим нови факти за тях, да ги правим достояние на обществото, и особено на младите хора", категоричен е президентът. По думите му това продължава да ни дава сили и енергията да продължим по пътя, завещан от него, както и да подготвяме достойни бъдещи поколения. "За мен е чест и привилегия да открия днес новата специална мултимедийна експозиция "Изповедта на Левски". Вярвам, че с помощта на най-новите мултимедийни технологии, животът и делото на революционера и човек Васил Иванов Кунчев, ще докоснат по нов, вълнуващ начин сърцата и умовете на млади и на стари, и ще пресъздадат едни от най-вълнуващите мигове от живота на Дякона", каза още Радев.

Служебният министър на културата маестро Найден Тодоров заяви от своя страна, че днес е един особен ден, в който за загърбим ежедневието и да се замислим отново за големите неща, които са причината да сме днес тук.

"Без Левски днес нямаше да има България. Без Левски днес може би нямаше да ни има и нас", каза той и допълни, че днес отбелязваме 150 години от неговото безсмъртие. Според министър Тодоров сме постигнали част от неговите завети, но сме се отклони от други.

"Днес е денят да се замислим. Онова, което е най-важното, е да помним, защото ако не помним, няма да имаме бъдеще", категоричен е той. По думите му тази културна експозиция е съвременното средство да се напомни на младите хора кой е Левски и защо той е толкова важен за нас. 

Васил Василев, председател на Общобългарски комитет "Васил Левски", обясни, че това е една мечта, за осъществяването на която комитетът се е борил да бъде осъществена вече 8 години.

"Още през 2015 г. поискахме от правителството в „Квадрат 500“ да се обособи постоянна тематична изложба за Апостола, но удряхме на камък. Никой не искаше да се занимава“, съобщи той. По думите му служебното правителство с премиер Стефан Янев и министър на културата Велислав Минеков са подкрепили идеята.

"После дойде правителството на Петков и работата замря. Изчакахме да мине и този период и възобновихме усилията, и ето – мечтата ни е факт", добави Василев.

Той е категоричен, че сега нашият народ има безутешна, отчаяна нужда от обединение, а Левски е единствената фигура, ореолът на която може да ни свърже в една обща кауза, а именно спасяването и процъфтяването на отечеството. Василев заяви, заветите на Апостола са нашата национална библия и нашите десет божии заповеди. "Спазваме ли заветите, водим ли се от тях като от наша национална идеология, пътят към възраждането на отечеството е открит. Загърбим ли ги, чакат ни изпитания", заключи председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“.  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Жан-Пол Сартр

Жан-Пол Сартр

19.02.2023 | 21:03

Вдясно от президента- путинофил е Васил Василев-бивш журналист, настоящ бизнесмен и яростен рашист, освен това и секретен сътрудник/съкр. "сексът"/ и агент на ДС с кодови имена "Паскал" и "Бобев"! Произнасят ни най- безсрамно речи за най- великия българин! ГНУСНОСТ!!! ОТВРАТИТЕЛНОСТ!!! Погнуса отвсякъде!

Отговори
1 0
Георги Мараджиев

Георги Мараджиев

19.02.2023 | 14:40

В Община Стамболийски се разпространява вестник.,в който с документи се показват кражбите на областния координатор на ГЕРБ-Георги Мараджиев. Общинските съветници и работници правят всичко възможно да унищожат отпечатаните вестници. НАРОДЕ,СЪБУДИ СЕ!чДокога такива като Георги Мараджиев ще Ви крадат?Това са новите еничари на България.

Отговори
4 0
Тошко

Тошко

19.02.2023 | 14:01

А тези които имат и канадско гражданство, чувстват ли се равни пред този съд, споменат в заглавието?

Отговори
1 2

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?