Румен Петков: Кой лъже - Цвятко или Станишев

Цветков поиска да освободя братята Маргини, били наши момчета, обяви ексвътрешният министър

Цвятко Цветков поиска да освободя братя Маргини, сегашните управляващи нямат полза истината за скандала „Куйович" да излезе, защото ще се разбере, че и Ваньо Танов е замесен, кой от двама лъже - Цветков или Станишев, заяви пред Би Ти Ви бившият вътрешен министър Румен Петков. Ден след като ексглавният секретар на МВР Валентин Петров го призова да каже истината за Будимир Куйович, за братя Галеви и Ваньо Танов, Румен Петков проговори пред Николай Бареков.

Или Сергей Станишев, или Цвятко Цветков лъже за писмото на Цветков до експремиера да се ударят върховете на МВР чрез ДАНС. И двамата отричат за нея. Предпочитам тогавашният министър-председател да не лъже, би било нелепо, каза бившият вътрешен министър Румен Петков.

 В понеделник главният секретар на МВР по времето на Румен Петков-Валентин Петров заяви, че зад скандала Куйович стоят кръгове от БСП гравитиращи около Цвятко Цветков. Дори размаха писмо на Цветков до премиера, с което той описва предварително хронологията на скандала със сочения за наркобос сърбин Будимир Куйович и подсказва, че сега е моментът да се ударят върховете на МВР.

Самият Цветков съобщи вчера пред Би Ти Ви, че документът е съставен от „честния професионал" Пламен Папалезов, който обобщил данни от отдел „Вътрешна сигурност" в МВР, предоставени му от служители във вътрешното ведомство. Те се опитват да информират тогавашния премиер за разработки, които ръководството на МВР спира. Някои от тях съдържали информация и за Румен Петков. По думите на Цветков призивът му към Станишев бил да се удари въобще корупцията по висшите етажи на властта, а не само МВР.

 Румен Петков обеща да се обърне към прокуратурата, за да стане ясно как Папалезов е събрал такава информация, за която се твърди, че е предоставена на Станишев по случая с Куйович и кой на кого е дал пари, за „да се правят такива бълвочи и да се оклеветяват хора и да се съсипват институции". Новите управляващи нямат интерес да се вади случаят с Куйович, смята Петков, защото възникват въпросите - кой му е разписал паспорта, водил ли го е някой от границата до столицата. Отговорите, смята Петков, ще бъдат интересни за публиката.

Запитан защо не е уволнил Ванъо Танов като шеф на ГДБОП, въпреки че заедно с Валентин Петров твърдят, че той е замесен в случая „Куйович", Петков отговори, че е трябвало да сформира траен екип, въпреки, че е разполагал с информация за нарушения на Танов. Според Петков сегашните управляващи нямат полза истината по случая да излезе наяве, защото тогава щяло да се разбере, че Танов, който бе назначен от новата власт за шеф на митниците, е замесен.

 Румен Петков разкри още, че членът на Висшия съвет на БСП Цвятко Цветков отишъл при него за да ходатайства за освобождаването на Маргините. Той дойде при мен и каза, че трябва да ги освободя.   Тези момчета са наши. Аз го изгоних, а той отиде при Александър Петров (б.р. - шеф на кабинета на Румен Петков), заяви вътрешният министър от кабинета „Станишев".

Цвятко Цветков поискал също бъдещата му съпруга да бъден назначена за началник на пресцентъра на БСП. Петков го е изгонил и е докладвал на Станишев за срещата. По повод на твърдението, че лидерът на ГЕРБ и сегашен премиер Бойко Борисов е бил разследван, Румен Петков беше категоричен, че по негово време опозиционни лидери не са разследвани.

Аз разписах СРС-тата за братя Галеви, но те са ползвани само един ден, когато аз се срещнах с тях, така че е много вероятно това да е клопка, допусна бившият вътрешен шеф. Скандалът около Петков преди оставката му бе и заради това, че е имал среща с братя Галеви.

ПРОКУРОРСКА ПРОВЕРКА

В прокуратурата тече детайлна проверка по случая „Куйович", която включва и твърденията на черногорския наркотрафикант, че докато е давал пари на Румен Петков и Валентин Петров, той не е имал никакви проблеми в България. Ако има граждани, разполагащи с данни и доказателства, тяхното морално задължение е да ги предоставят в прокуратурата, това заяви Стеляна Кожухарова - говорител на главния прокурор. По думите на Кожухарова, решение и преценка на наблюдаващия прокурор е това, кой ще бъде разпитван в рамките на проверката. В отговор на журналистически въпрос, дали прокуратурата ще провери твърденията на вътрешния министър Цветан Цветанов, че е бил проверяван неправомерно от ДАНС, Кожухарова също каза, че ако някой счита, че срещу него е извършено престъпление, да бъде така добър и да ни сезира с конкретни факти по този въпрос.

 

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?