49

Родният изкуствен интелект: Зико кара втори мандат

Според BgGPT на мястото на Марково тепе има парк

Широко рекламираният като „първия български изкуствен интелект“ BgGPT стартира с огромно фиаско и редица проблеми. Само за няколко часа мрежата завря от хиляди коментари и снимки с абсурдите, които той роди. BgGPT бе създаден през януари 2024 г. и предизвика голям медиен интерес при своето представяне. Моделът е отворен за свободно ползване, а компаниите могат да го надстройват за своите нужди.

Продуктът, разработен от институтът INSAIT, всъщност трудно може да бъде наречен „български“ – в основата си това е най-популярното ИИ – ChatGPT (при това в по-старата версия на софтуера - 3.5), който просто е захранен с огромно количество информация на български език и с префасониран потребителски интерфейс на кирилица, ново лого и име. В основата си обаче това е ChatGPT. 

Създателите пък твърдят се, че BgGPT е стотици пъти по-икономичен от модели като GPT-4, но работи на сходно ниво за специфични задачи. Това до голяма степен се постига благодарение на факта, че институтът INSAIT са ограничили езиковите му възможности до български. 

Програмисти, експерти по изкуствения интелект, както и потребители обаче са категорични, че родният продукт не превъзхожда другите популярни приложения, базирани на ИИ, при това нито като обем на информация, която знае, нито с познания по български език, стилистика и граматика. На практика това няма и как да се случи, защото програмата-майка (ChatGPT), върху която стъпва целият алгоритъм на работа на BgGPT, всъщност няма заложен български езиков модел. 

В първите часове родната ИИ платформа роди стотици небивалици (в технологичния език грешките на чат ботовете се наричат „бълнуване“), които провокираха дискусии сред програмисти и хора, запознати с материята. Едно от големите притеснения са обявените намерения продуктът да се ползва в родното образование, заради редицата несъвършенства. Вчера пък Мартин Вечев – основател на институтът INSAIT обяви, че те вече работят с редица учреждения като НАП и различни издателства. 

Въпреки това самият BgGPT роди не един или два куриоза през последните часове, като се оказа, че всъщност данните, с които е бил трениран, до голяма степен се припокриват с тези на ChatGPT що се отнася до точност и времеви периоди. "Марица" направи експеримент с родния чат-бот и някои от резултатите са наистина шокиращи.

Според BgGPT кмет на Пловдив все още е Здравко Димитров, като дори на уточняващия въпрос изкуствения интелект продължава да настоява. 

Родният ИИ разпознава "Марица" като най-влиятелната местна медия, но за него телевизия "Евроком Юг" (позната като Евроком Пловдив) все още съществува и има 24-часова програма в региона.

Изкуствения интелект смята убедено, че изразът "когато цъфнат налъмите" идва от английски и дори съчинява цяла история, стояща зад него.

Макар и да познава пловдивските тепета, според BgGPT на мястото на Марково тепе има не търговски център, а парк.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
14 коментара
Мразим Джендърите

Мразим Джендърите

08.03.2024 | 13:47

Щом си мисли, че Марицата е най-голямата медия значи по-добре деактивирайте цялата платформа и правете банички вместо AI.

Отговори
0 0
Господинов

Господинов

07.03.2024 | 01:40

Родният интелект е леко дебилен поне засега. Пробно му зададох въпрос кой е оцелял при унищожаването на Содом и Гомор. Отговора беше че това е Лот с двамата му сина и двама ангели?!

Отговори
0 0
Мунаващ

Мунаващ

05.03.2024 | 17:14

Ами не е далеч от истината. Явно е по-умен от повечето ганьовци.

Отговори
3 0
Българска работа

Българска работа

05.03.2024 | 15:58

Изкуственият интелект като естествения - тъпoтия до шия.

Отговори
6 1
Ако Зико ползваше Изкуствен интелект

Ако Зико ползваше Изкуствен интелект

05.03.2024 | 13:59

може би нямаше да се захване с ремонтите, които така и не докара до никъде. За съжаление трябваше да разчита на това, което се намира между двете му уши.

Отговори
8 3
АХМАК

АХМАК

05.03.2024 | 13:49

ИДИ У БАТАК ДА ВИДИШ ОТ, КВО СЕ РАЗБИРА ТОВА ШАНТАВО ЖИВОТНО БАЛГАРАКА!

Отговори
1 7
АХМАК

АХМАК

05.03.2024 | 13:48

НЕ ИМ ПУКА ЗА НИКОЙ ОЗВЕН ТЯХ САМИТЕ! :) НАЙ-МАЛКО ПА ЗА НЯКАКЪВ НАРОД?! НЯМАТ ТАКОВА ПОНЯТИЕ!

Отговори
1 3
АХМАК

АХМАК

05.03.2024 | 13:46

ТРЯБВА ЛИ ДА ТЕ ОБЕ СЯТ, ЗА ДА СХВАНЕШ ЧЕ БЪЛГАРСКИТЕ ИЗРОДИ СА НЕ! ВМЕНЯЕМИ. ОЩЕ В НАЧАЛОТО ИМ КАЗАХ, ЧЕ ЩЕ ГИ ЗАК ОЛЯ, ЩЕ ЗАК ОЛЯ И МАЙКА ИМ ГОВ НАРИЯ! ТОВА СА 1 СИГНАЛИНИ ЖИ-ВОТ-НИИИИИ!

Отговори
0 5
jesous

jesous

05.03.2024 | 13:42

On tuesday I got a great new Land Rover Range Rover from having earned $10,000 this last four weeks. Its the most-financialy rewarding I've had. Iunbelievable but you wont forgive yourself If you don’t :- . CHECK IT:→ →www.cash.salary49.com

Отговори
0 2
678

678

05.03.2024 | 13:11

след "зелената" енергия това е новата ЕС дъвка, изкуствен интелект в който някои индивид качва информация, голямо постижение

Отговори
12 1

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?