49

Родителите на здрави деца с право на болничен при карантина

Родителите на деца до 12 години, които са върнати от училище заради карантина на класа или на цялото учебно заведение, ще имат право на болнични за този период от време. Това предвиждат промени в Закона за здравето, Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване, внесени в парламента от депутати от управляващата коалиция. Поправките влизат в дневния ред на Народното събрание две години след началото на пандемията и в условията на силно разхлабени ограничителни мерки у нас.

Към момента право на отпуск по болест имат само родителите на здрави деца, които са върнати от детска градина или ясла. За по-големите до 14 години здравното министерство предложи компенсанция на семействата, вместо болнични. 650 лева е помощта за семействата с едно дете, а за тези с две и повече деца - 975 лева, като тези размери се изплащат при въведени ограничения за повече от 10 работни дни от месеца.

Условията за получаване са няколко: ако родителите не могат да работят от разстояние, не могат да ползват платен отпуск и не са в болнични. Друго изискване е подоходният критерий - средният доход на човек от домакинството да е по-нисък или равен на 975 лева. Така право на подкрепа от държавата има семейство с едно дете и общ доход до 2925 лева, а с две деца доходът не трябва да надвишава 3900 лева.

Според вносителите на законопроекта, към момента заради празнота в законодателството родителите на върнатите от училище деца до 12 години не само нямат право на болнични, но и подлежат на глоба, ако ги оставят сами у дома - тя е в размер от 1000 до 5000 лева, възможно е да се наложи и по-тежко административно наказание.

Предвижда се новият ред за вземане на болнични да влезе в сила от 1 юли, заедно с планираната актуализация на държавния бюджет.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?