4020

Родители и директори във война за отсъствията на учениците

Организации на родители и на училищни директори изразяват диаметрално противоположни позиции по предложението на Министерството на образованието  отсъствията на учениците по семейни причини да бъдат увеличени до 15 дни за една учебна година.

Целта на предлаганата промяна е облекчаване на семействата и намаляване на  административната тежест за училищните директори.

Сега учениците имат право да отсъстват до 3 учебни дни със заявление от родителя до класния ръководител и до 7 учебни дни с разрешение от училищния директор.

Много родители имат нужда от увеличение на броя на дните, в които децата им могат да отсъстват от училище по семейни причини, коментира пред БНР Яна Алексиева от Асоциация "Родители":

"Лекарите съветват, когато дали детето или ние сме с първи симптоми болни, да останем вкъщи, да се погрижим за първите 24 часа".

Данко Калапиш, координатор на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета за София град и област и директор на 107-о основно училище "Хан Крум" в столицата, изрази различно мнение по  предложението на МОН за отсъствията на учениците:

"Изразяваме несъгласие с приложения текст, първо защото това са още 5 дни отгоре. Второ, при отсъствие на ученик повече от 10 учебни дни по уважителни причини следва да се представи обща подкрепа за личностно развитие чрез допълнително обучение. Тези дни в голяма степен се използват като нерегламентирани почивки от голяма част от родителите".

Междувременно от Съюза на ръководителите в системата на народната просвета предложиха за една учебна година да има до 14 дни отсъствия по семейни причини - до 7 за всеки срок. Предложението на МОН за 15 дни е в процес на обществено обсъждане до 5 март.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Вера Петкова

Вера Петкова

11.02.2024 | 14:44

Директор на училище съм и категорично против измислиците на МОН, да играят в един отбор с родителите срещу образователните институции и директорите. Глупостите на чиновниците т. нар. експерти в МОН не спират, напротив, мултиплицират се в нови още по-големи глупости. Казал някой нещо на министъра и той се превърна в папагал. Наредби променя, ултимативни писма пише, стой та гледай, сякаш ще векува в МОН и няма да си ходи след 2-3 седмици. Хайде стига слугинаж на родителските прищевки! Бързо забравиха, че неотдавна си чесаха езиците за резултатите от Пиза, сега почивки им трябват. Нали врява до Бога вдигаха преди два месеца за качеството на образователния процес, сега го забравиха! Хайде да не си врат гагите там където не им е мястото и да слушат повече преди да искат!

Отговори
18 12
Красимира Петкова

Красимира Петкова

11.02.2024 | 18:42

Другарко директорке, по-кротко с категоричностите! Ние имаме 3 деца, които, благодаря на Бог, са принципно здрави и почти не са отсъствали от детска градина и от училище. Има моменти, в които обаче имат неразположения за ден-два, които не изискват медицинско обслужване или контрол. Като родител аз пък "категорично" не възнамерявам да размотавам деца и себе си по лекари за "свещената" бележка. Голямата ми дъщеря от скоро всеки месец има по 1-2 дни коремни болки, гадене и неразположение по известни причини. Това също не е причина за бележници. Състоянието на децата ми е по-важно от материала и порочните стандарти на БГ образователна система, която не е свещена крава, та да й се покланяме. И на последно място към нахалния Ви коментар: Надявам се, че си давате сметка, че Вас също днес Ви има, утре Ви няма и би трябвало да сте по-въздържана в мнението си.

Отговори
16 9
До Кр. Петкова

До Кр. Петкова

11.02.2024 | 23:48

Като не ви харесва "БГ образователната система" си намерете друга, която ще позволява да отсъстват децата ви, когато и колкото решите да си почивате. Тук няма да се получи! За почивките има ваканции, за нерезположенията и заболяванията има личен лекар, за отсъствия по домашни причини, до 3 дни има класен ръководител, а за още 7 дни има директор на училището. Толкова. Другото е своеволия, капризи и глезотии. Има правила. Само в България родителите се опитват да променят и заобикалят установения училищен ред. Когато са се установили извън страната, а децата им учат в местни училища, там са по-ниски от тревата.

Отговори
12 8

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?