4232

Роденият в Смолян нов патриарх: Зарязва филологията на 25 г., създава монашеско братство в САЩ

Новият патриарх Даниил прави най-решителния избор в живота си през 1997 г., когато е на 25 години. Тогава второкурсникът в Софийския университет "Св. Климент Охридски" Атанас Трендафилов Николов, както е светското му име, решава да зареже английската филология и да се запише в Богословския факултет при същия вуз, който завършва през 2002 г., за да служи вече на Бога.

Преди да отиде да учи в София, никой от приятелите на родения през 1972 г. в Смолян ученолюбив младеж не подозира подобен драматичен обрат.  

През 1997 г. е приет като послушник в Хаджидимовския манастир и две години по-късно е подстриган в монашество. През 2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир, а през 2006 г. е възведен в архимандритско достойнство.

През 2008 г. е хиротонисан за епископ с титлата Драговитийски и назначен за викарий на Неврокопския митрополит. След две години по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф е назначен за негов викарий. 

"Господ беше дал на монаха Даниил усърдие, но го беше дарил и със смирение и твърдост във вярата. Затова след много години на смирено монашеско битие в Хаджидимовския и сетне в Роженския манастир митрополитът му го предпочете за свой помощник - викарен епископ.

А по-късно Американският митрополит Йосиф го „измоли“ от своя събрат за викарий на обширната си епархия. Там, в Щатите, създаде монашеско братство, на което и сега дядо Йосиф го държи като духовен наставник. За никой пост монахът с пророческото име не се е „натискал“, не е молил, нито е търсил ходатайства. Бог си го издига на високо, за да свети на всички. Много хора искрено го обичат и го следват", написа за Даниил Иван Желев в "Двери".

След завръщането от САЩ Даниил оглави Видинска митрополия през 2018 г. след смъртта на дългогодишния предстоятел дядо Дометиан.

Той никога не се е замесвал в скандали, не е получавал обвинения за несъответстващ на монаха живот в която и да е насока.

Истински духовник, който служи с чест и достойнство. Така го определят свещениците от Монтанския край преди избора му за патриарх.

„С идването си стегна редиците, държи изключително много на богослужението, на чистата вяра и отношението към християнството в обществото. Държи да се спазват християнските добродетели, животът на поповете да е праведен, християнски, да няма катинари на църковните порти и да има служби в черквите по селата", разказа отец Николай от православния храм „Св. св. Кирил и Методий" в Монтана.

Даниил предизвика най-много коментари с позицията си за войната в Русия и отношението към Украинската православна църква, която поиска да се отцепи от Москва.

През 2022 г. в началото на ноември, след като Народното събрание излезе с решение страната ни да изпрати военна помощ за Украйна, страницата на Видинска митрополия публикува Окръжно писмо от митрополит Даниил към свещениците от епархията, в което огласи своята гледна точка към войната.

"Никой от участниците в конфликта не може да бъде оневинен за случващото се и оправдан за сметка на другия. В същото време наблюдаваме тенденции за посяване на омраза, отрицание, ненавист, включително в нашето общество към едната от воюващите страни, нарочвана за единствен и непровокиран агресор", заяви тогава Даниил. Той се възмути и от експулсирането от страната на предстоятеля и двама служители на Руската църква в София.

Даниил разкритикува решението на Вселенския патриарх Вартоломей да обяви за автономна Православната църква на Украйна, която Московската патриаршия не признава. 

"Без всякакво покаяние патриарх Вартоломей даде томос, тоест той подписа и провъзгласи две неканонични в този момент структури, като ги обедини в така наречената Православна църква в Украйна - ПЦУ, и призна новосъздаденото образувание за каноничната Православна църква в Украйна. Питаме обаче каква е съдбата на общопризнатата към онзи момент преди пет години и до днес от всички поместни православни църкви Украинска православна църква с предстоятел митрополит Онуфрий? 

Вместо да се въдвори мир в Църквата, както предполагаше патриарх Вартоломей, както беше убеден, че по този начин милиони православни християни, които са лишени от общение с Църквата, ще се приобщят към нея, той започна една война, в която буквално тези хора, които той провъзгласи за канонични, гонят каноничната Църква, взимат храмове, бият свещеници, убиват. Това ли са християни? Това е абсурд", заяви Даниил, с което си навлече гнева на евроатлантиците у нас, но и подкрепата на много миряни.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?