Ритон за 5 милиона е гордостта в колекцията на Васил Божков

Сребърен ритон с глава на козел с човешки черти е най-ценният експонат в колекцията на хазартния бос Васил Божков, която ще бъде изнесена и закарана в Националния исторически музей. Това заяви пред „Марица“ експерт в антиките, който обаче пожела да остане анонимен. 

Божков притежава най-голямата колекция от ритони- близо 20, но именно този с козела се смята за №1. Той се датира към 4-ти век преди Христа, а сцената на рога представя убийството на певеца или „Смъртта на Орфей от тракийските жени“.

Вероятно за въпросния артефакт става въпрос и в коментара на  видния траколог проф. Иван Маразов, който днес заяви, че „музеите не могат да отделят 2,5 млн. евро за ритон, но Васил Божков можеше“. 

Собственикът на „Нове холдинг“, срещу когото има повдигнати 9 обвинения от прокуратурата, притежава една от най-забележителните колекция от антики в света.

Сред най-ценните, освен ритоните, са съдове за вино и единствените сребърни вази с изображението на митичния Орфей. Става въпрос общо за  над 3000 хиляди експоната. Преди няколко години стана ясно, че чужда държава е предложила да я откупи за 600  милиона евро, но сега тя е попълнена с още много находки и вероятно стойността й гони милиард евро. 

Сребърен кантарос със сцени "Смъртта на Орфей" и "Отвличането на Елена" (420-410 г. пр. Хр.)  Снимка: Фондация "Тракия"

Колекцията влючва артефакти, датирани между 4 000 г. преди Христа до 6 век след Новата ера и за нея се грижи професор Веселина Инкова.

"Божков притежава много ценности от Римския период, препоръчах му да прибави в колекцията си предмети от Гръко-тракийската древност. За 5 години той набави много предмети, които нямат аналози в музеите по света", заяви още проф. Иван Маразов, който е консултант на хазартния бос.

Сребърна ритуална чаша с позлата във формата на глава на овен. Тя от V век пр. Хр. Снимка: Фондация "Тракия"

Антиките, с които се гордее Божков, се съхраняват в специални витрини и постоянна температура в сградата на „Нове холдинг“ на улица „Московска“ 43, която има статут и на частен музей. Божков финансира създаването и на специална лаборатория, която да се грижи за консервирането и реставрирането на находките.

Експонати от частната колекция на Божков бяха изложени преди две години в Националната художествена галерия Снимка: Фондация "Тракия"

Колекцията се води собственост на фондация „Тракия“, основана от Васил Божков, и най-ценните й експонати вече са гастролирали в Москва и Брюксел.

Преди 3 години Васил Божков купи Телефонната палата, като идеята му беше сградата да бъде превърната в музей,  който може да събере цялата колекция.

След като босът на „Нове холдинг“ се оказа клиент на прокуратурата, се очаква разследването да се опита да установи и произхода на антиките. По закон той трябва да бъде посочен при регистрацията им. За 2700 от тях тя е започнала преди близо 10 години, но и досега не е приключила, обясниха от културното министерство.

При показването на най-ценното от колекцията в Националния исторически музей преди време, покойният вече бивш директор на НИМ Божидар Димитров обясняваше, че всичко е законно и с доказан произход.

На практика Божков легитимира събраните антики след като през октомври 2009 г. Конституционният съд отхвърли текст в Закона за културното наследство, според който притежателят трябва да доказва произхода на антиките си. След решението колекционерите могат да доказват правото си на собственост не само с официален документ, и да се позовават на петгодишна придобивна давност.

Засега от прокуратурата не са коментирали дали ще проверяват законноста на колекцията. Разследващите обаче влязоха днес в сградата на „Нове холдинг“ заедно с експерти от НИМ, за да подготвят изнасянето на антиките. Миналия петък избухна скандал след като от фондация „Тракия“ алармираха, че полицаи и прокурори се се канели да изнесат безценните експонати и картини, натъпкани в обикновени чували.

„Нищо не се изнася от музея, правят се само описи“, заяви днес Кирил Христозов, председател на фондация "Тракия".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?