Резизоро: Казанджии крадат милиони

Производството на домашна ракия е изцяло в сивия сектор, твърди депутатът

Производството на домашна ракия у нас е изцяло в сивия сектор и през казаните се укрпиват ДДС и акциз за милиони левове. Това коментира депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров-Ревизоро, като се аргувентира с официалните статистики на Националната агенция по приходите и агенция „Митници“ за 2015 г. Недоволството на някои политици рекетьори, които лобират в защита на десетки казанджии, е абсолютно неаргументирано и неподплатено с реални данни,заяви Димитров пред bTV. Той посочи нови фрапиращи данни за нелегалното производство на домашна ракия.

 

Работна група обобщи данните, които ясно показват, че стотици милиони лева биват укривани от т.нар. СМОД (малки обекти за изваряване) под формата на ДДС и акциз. По изнасяни в медиите данни това са близо 200 млн. лева акциз и над 70 млн. лева ДДС за над 50 милиона литра домашна ракия, които в действителност се произвеждат от казаните. В декларациите на регистрираните 1573 казана обаче пише друго. Те декларират едва 290 хиляди литра, приходът от които за 2015 г. е 734 000 лева (2,52 лв. за литър).

 

Разпръснато на годишна база излиза, че всеки един от тези казани прави по 38 литра месечно. 90% от подадените едва 6667 декларации показват, че казаните произвеждат под 100 литра годишно. Останалите правят даже по 30 литра и надолу. Това доказва, че въведените и приети от тази година промени за ограничаване на обема на казаните от 1000 литра на 500 литра по предложение именно на Емил Димитров са повече от обосновани, пише „24 часа”. Дори този обем е далеч над необходимия за производството, което се декларира, подчертава депутатът.

 

Други статистики показват, че приходът на казан в периода януари-юни, когато няма годни за изваряване плодове, е едва 0,09 лв. Макар казанджиите сами да декларират, че не работят в този период, редица политически лобита се опитват да вменят, че въведеното от тази година ограничение за периода на изваряване в рамките на юли-декември ощетява бранша. Данните недвусмислено сочат, че при досегашното статукво всеки един от тези казани е имал десетина клиенти през цялата година, което буквално обезсмисля както целогодишното варене, така и искането за запазване на промишлените обеми, с които разполагат. Въпреки това казанджии сами признават, че графикът им за изваряване е пълен за месеци напред, едва смогват да обслужат всички свои клиенти и дори се налага да ги връщат, като обвиняват новите правила и се оплакват, че са застрашени от фалит.

 

„Казаните по закон извършват услуга по изваряване, за която получават по 50, 100, 200 лева на клиент в зависимост от извареното количество. Държавата получава 1,27 лева на ден от казан. Това реалистично ли е, след като те твърдят, че се вият опашки и едва смогват да подредят графика за изваряване? Ако казаните не излязат на светло тази година при новите правила и не започнат да декларират коректни данни, ще мислим нови мерки като въвеждане на фискална памет, контрол от кметството, НАП, митниците. Няма нужда обаче да се стига дотам, нека работят, но съвестно и коректно и спазват действащото законодателство“, изтъкна Емил Димитров.

 

По-голям проблем за държавата и обществото остава фактът, че подобни казани произвеждат промишлени количества алкохол, които пласират безконтролно в търговската мрежа под наименование „домашна ракия“. Това им носи милиони лева печалба извън закона, за сметка на здравето и дори живота на хората, които се доверяват на тази „домашна ракия“, а тя се произвежда от нискокачествени суровини, рискови субстанции и мухлясал остатъчен материал в казаните, коментира депутатът./Марица.бг

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
наивния

наивния

24.03.2016 | 12:19

Що бе бай Гошо.Прав си е човека.Отивам на казан плащам си колкото ми искат,къде 25лв/на 200л казан,\nвадя си към 30-40л ракия,зависи как съм си направил материала,пада ракията на 30*,и ме гонят навън.\nКазанджията прибира още една кофа апрак от моя казан,тогава пуска следващия клиент.\nАз му плащам на казанджията,той защо не плаща на държавата ?Нали от такива пари се пълни хазната ?\nОтделно,казанджията от тези кофи дето прибира от всеки клиент,после вади по тон ракия на месец,която отива на ебем си мамата,без нищо да дава на държавата - пак.\nТи и аз си плащаме данъците като цивилизовани граждани,ония защо се правят на тарикати ?\nИ повярвай ми,правят яки пачки,не ги слушай кво говорят казанджиите.\nЧе имал някой 50л казан в мазата,там никой няма да го закачи.

Отговори
0 0
бай Гошо

бай Гошо

23.03.2016 | 16:56

Еййй продажно лобистко копеленце е тоя ревизоро всичко възможно прави да секне на хората производството на домашна ракийка колко ли лъвчета са му обещали - дано да изяде и той дръвчето

Отговори
0 0
Ставри Спасов

Ставри Спасов

23.03.2016 | 11:20

Какво да \"рези\" \"Зоро\"?

Отговори
0 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?