Резервация на почивка – какви са скритите капани ВИДЕО

Повечето хора вече мислят за лятната отпуска и се оглеждат къде да почиват. Резервациите текат с пълна сила, но трябва да бъдем внимателни, тъй като е напълно възможно да останем излъгани.

При резервиране на почивка дебнат доста скрити капани, като дори е възможно да платим два пъти за една и съща услуга. Лъжат ли ни хотелиерите при резервиране на морската ни почивка? Отговор дава рубриката „На твоя страна“ по NOVA.

Това са най-често хора в активна възраст – между 22 и 48 години и от големите градове. По-рядко използваме услугите на туроператор. А едва 16 на сто от българите правят ранни резервации от този за следващия сезон.

Най-често измамите са свързани с подвеждащи снимки, допълнително заплащане на услуги (паркинг, закуска и интернет), които са включени в закупения пакет, и неполучаване на услуги, за които сме платили.

От Комисията за защита на потребителите (КЗП) заявиха:

„Препоръчваме на потребителите да търсят директния контакт с този, който стои отсреща при извършването на резервацията,

за да може с изясняване и с въпроси да се установи какво се включва и какво не“.

Когато запазваме хотелска стая през онлайн платформа директният контакт е по-труден, тъй като повечето резервационни системи са автоматизирани. „Тук е много важно потребителите да следят в менютата и в прозорците, които вървят в хода на резервацията дали някъде не се добавят допълнителни разходи или пък дали някъде не са направени чрез мъгляви формулировки“, казаха от КЗП.

„На нереално ниски цени се обещават много на брой услуги на много високо качество във висококатегорийни обекти. Това трябва да бъде една червена лампичка за потребителите“, обясняват от КЗП.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?