2374

Решено: 15 лева за бежанец на ден след 31 май, програмата е отворена и за хотели ВИДЕО

Кабинетът “Петков” отвърди нова програма за подкрепа на бежанците, която още преди дни бе лансирана, че се обсъжда. Новата програма, разработена от оперативната координационна група, предвижда 15 лв. на ден на човек на ден за нощувка и три хранения, каза в петък във видеобръщение вицепремиерът Калина Константинова.

„След като получихме стотици обаждания и официални писма, редица молби и въпроси. След като бяха снимани десетки репортажи и дадени многобройни интервюта от хотелиери, мога уверено да заявя: хуманитарната програма за настаняване на хора с временна закрила в хотелите бе изключително успешна! Тази мярка не само подсигури подслон на десетки хиляди майки с деца, но и се оказа безценна финансова подкрепа за редица български бизнеси, които бяха тежко засегнати от ковид кризата“, се казва в специално видеообръщение на вицепремиерът по ефективно управление.

Записването за програмата вече е достъпно и се осъществява на телефонния номер на националната телефонна линия – 02 905 5555. Преди дна стана ясно, че новата схема е разработена по искане на част от самите хотелиери. 

„Напълно осъзнаваме, че това означава, че в нея ще могат да се включат предимно места за настаняване с по-ниска категория, семейни хотели и къщи за гости. Според справка в системата на министерство на туризма, капацитетът на местата за настаняване само от 1 и 2 звезди възлиза на 175 000 легла.“, се казва още в обръщението.

Издръжката до 31 май е по 40 лева на ден за бежанец. Новата схема ще се прилага след тази дата.

 

По предложение на националния щаб бе прието решение, което дава възможност не само на ведомствените бази, но и на местата за настаняване, регистрирани в Националния туристически регистър, да участват в новата хуманитарна програма за настаняване на лица с временна закрила.

Междувременно вече на терен пристигат анкетьори, които тестват офлайн платформата за събиране на данни от бежанците. На правителствения портал - https://ukraine.gov.bg./ ще бъде публикувана информация, веднага щом платформата е достъпна и онлайн. По този начин хората с временна закрила ще могат и сами да попълват данните си.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
вън от бг

вън от бг

21.05.2022 | 06:31

наглите урки и ПРОДАТЕЛИТЕ Вън!

Отговори
2 0
Мимето

Мимето

21.05.2022 | 04:02

И откъде накъде тези промоционални цени за хотели по курортите за чуждестранни туристи?

Отговори
1 0
лекарството действа

лекарството действа

20.05.2022 | 21:20

Путин врътна кранчето и бавно, но сигурно луди соросояди, пинявище се, веещи укрински знамена, буйстващи, вече изтрезняват, лошо обаче за всички останали нормални!

Отговори
7 1
комунист

комунист

20.05.2022 | 20:52

Прочетете какви мерки въвежда за бежанците от Украйна демократична Германия и вземете пример.

Отговори
9 0
Въртят ни

Въртят ни

20.05.2022 | 20:35

Медиите не споделят, че Зеленски е пуснал всички затворници, които са на всякъде.

Отговори
11 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?