49

Ректор от Пловдив и бивш министър сред лицата в партията на Стефан Янев

Ексдепутатът от НДСВ и ректор на УХТ проф. Пламен Моллов, бившият служебен регионален министър Виолета Комитова, ексспортният министър Даниела Дашева, шефката на Борда по туризъм Поли Карастоянова са сред учредителите на новата партия на Стефан Янев. Бившият служебен премиер събра Инициативния комитет за учредяване на "Български възход" в столичен хотел.

Днес е един хубав ден, защото в българското политическо пространство връзката между партиите и гражданското общество е нарушена и нашата амбиция е да запълним този вакуум, така че партийния живот да отговаря на нуждите и желанията на хората за по-добро управление. Това заяви Янев преди началото.

В ядрото на новата партия са още бившият зам.-военен министър и началник на политическия кабинет на Янев като служебен премиер Ралица Симеонова, съветникът му в МС Данчо Бончев, Георги Самандов - зам.-министър на енергетиката и Николай Коев, който е бил медиен съветник от служебния кабинет.

Сред събралите се в залата за Инициативния комитет бяха забелязани икономистът Кольо Парамов и Йоло Денев. Бившият треньор на ЦСКА Стойчо Младенов също дойде в залата, но уточни, че не е част от Инициативния комитет, а е само като гост, подкрепящ начинанието на Янев.

"Български възход" ще е нова, смислена и полезна за обществото формация, зарече се Янев. И обяви, че дава ново начало и за българската политика, демонстрирайки как всяка партия трябва да работи - чрез отразяване нагласите на хората. Ще работим близо до хората, тясно с тях, обеща бъдещият лидер. И гарантира, че ще бъдат отчитани и позициите на членовете и симпатизантите. Екипът е важен - повече да говорим за "ние", по-малко за "аз", обясни той.

Янев обясни, че създаването на партията не е самоцел. Не го правим за его или слава, защото всеки от нас е постигнал достатъчно, доказал се е като професионалист в своите области, обясни той.

Правим го, защото не ни оставиха друг избор. Спасението по отделно не е възможност. Утре става все по-неясно и несигурно за децата ни, затова сме тук, допълни бившият служебен премиер.

Ние сме в поредната национална катастрофа, а дори не сме във война. Родината ни е в тежко положение. Изправена пред кризи, тя не може да се уповава повече на хора, които не са способни, категоричен бе Янев. И обясни, че не може повече да бъде толерирана тази политическа безотговорност, която води държавата към дъното. Като критикува, че няма система в държавата, която да функционира нормално в момента.

Най-важен е националният интерес. Той трябва да се изрази не само във външната политика, но и в политики в страната, убеден е Янев. Затова като основни принципи новата формация ще следва: управлението на закона, което е най-важното за ефективна политика; независимата съдебна система да не е само крише; ефективни представителни органи за управление; частната собственост, придобита по законен път, е неприкосновена. Новата формация ще търси на балансирана външна политика.

Янев обясни, че "Български възход" не е поредната партия, а автентична формация с основна роля да е мост между гражданите и органите на държавната власт.

Лозето не ще молитва, а мотика, каза той и се обърна откровено към събралите се в залата: Чака ни много тежка и често неблагодарна работа.

Бъдещият лидер бе категоричен, че няма да се правят компромиси с хора, водени от користни и лични цели и амбиции. А ще се толерират честни и открити хора към каузата България.

Пред медиите Янев обясни, чеще търсят съмишленици в сектора на националния консерватизъм, които споделят ценности, свързани със семейството, дома, образованието, духовността - с този културен идентичен ход на българина, запазен през вековете.

След заседанието на Инициативния комитет предстои провеждането на Учредително събрание на "Български възход", за което трябва да се съберат 500 учредители. А за регистрация в съда по закон се изисква списък с 2500 членове.

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
АЙДЕ БЕ

АЙДЕ БЕ

05.05.2022 | 17:53

ПОРЕДНИТЕ ПРОДАЖНИ ПРОПУТКИНСКИ ПОДЛОГИ. ПОВРАГА.

Отговори
2 1
ПЛАМЕН МОЛЛОВ

ПЛАМЕН МОЛЛОВ

05.05.2022 | 17:31

ВИНАГИ Е БИЛ ЛЯВО ОРИЕНТИРАН -ЧЕРВЕН СЛЪНЧОГЛЕД, НЕЗАВИСИМО ЧЕ СЕ ПРЕДСТАВЯШЕ ЗА МОНАРХИСТ, ШЕФ НА БАХ, РЕКТОР НА УХТ.

Отговори
3 0
Тия са вредни

Тия са вредни

05.05.2022 | 16:58

Тези вече бяха, половината са от партията на царя. С тях иде още по-голям глад.

Отговори
3 0
Титанът на политическата мисъл!

Титанът на политическата мисъл!

05.05.2022 | 15:17

Йоло Денев също е сред учредителите!

Отговори
5 0
мдаа

мдаа

05.05.2022 | 14:43

Хубавото на тази партия че руската агентура се саморазкрива.Много хора на хранилка на Москва много народ.

Отговори
8 3
Рачко Пръдлето

Рачко Пръдлето

05.05.2022 | 13:05

Български въZZход!

Отговори
10 4
ахам

ахам

05.05.2022 | 14:24

По-скоро поредния американски въ$ход ;)

Отговори
2 8
Спокоен

Спокоен

05.05.2022 | 12:42

Пожелавам им неуспех на изборите! :))) Разбира се, ако успеят да дръпнат 20-30% от Костякопейкиновите иZZродители, ще е много блага вест! :)))

Отговори
9 2

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?