46

Рекордни жеги по Нова година, вижте къде в България

Няколко температурни рекорда са отбелязани в Североизточна България през празничните дни около Нова година, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - филиал Варна. 

Най-значителният е от вчера, 2 януари, когато в Добрич са измерени 17,9 градуса, които са с 2,4 повече от предишното постижение, датиращо от 1984 г., сподели ръководителят на сектор „Прогнози“ във филиала Венета Тодорова, цитирана от БТА. 

В добруджанския град е имало рекорд и на 31 декември, когато е достигната температура от 16,6 градуса, с четири десети повече от постижението през 2009 г.  В последния ден на 2022-ра са измерени рекордни градуси и във Варна - 17,4. В крайморския град предишното постижение е било през далечната 1947 г. - 16,8 градуса.

Същият е случаят и на нос Калиакра, където на 31 декември 2022 г. е било 13,8 градуса - с две десети повече от досегашния рекорд от 1947 г. 

Като цяло дните около празниците Коледа и Нова година са необичайно топли за сезона, обобщиха от НИМХ - филиал Варна. Прогнозата сочи, че до 10 януари градусите ще останат високи за сезона.

Топлото време ще продължи до 20 януари, когато се очаква минималните температури да спаднат. Валежи от сняг са възможни в средата на месеца, но не и на морския бряг. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?