2374

Рекорд! 11 протеста за ден съпътстват дебатите в парламента

11 протеста се очаква да се проведат днес само в София покрай дебатите и гласуването на вота на недоверие към правителството на Кирил Петков. От едната страна на парламента ще протестират в подкрепа на кабинета, а от другата страна - срещу него. Уведомленията за провеждане на демонстрациите са 3-дневни - от днес до четвъртък.

От Столична община, където съгласно изискванията на Закона за събранията, митингите и манифестациите, протестиращите трябва да заявят намеренията си за протести, казват, че 5 от уведомленията са подадени от сдружения и политически партии. Това са политическа партия движение "Да, България", партия "Възраждане", ВМРО, сдружение "Толерантност" и национално движение "Хан Кубрат", а останалите 6 са подадени от различни физически лица.

Заявените цели на протестните мероприятия са: срещу смяната на председателя на НС Никола Минчев; в подкрепа на правителството на Кирил Петков; против кабинета на Кирил Петков и искане на оставката на правителството; за европейска България без мафия; срещу високите цени на горивата; за компенсации за високите цени на енергоносителите; защита на българския национален интерес в Северна Македония.

Малко след 7:00 ч. тази сутрин привърженици на ВМРО и група граждани блокираха дома на премиера Кирил Петков на улица "Цар Иван Шишман" в центъра на София. Сред протестиращите бе и евродепутатът Ангел Джамбазки. Пред дома на Петков имаше плакати с надписи "Не продавам Македония" и "Оставка".

"Искаме да отговори на въпросите колко позиции има България, искаме да отговори на въпроса как са гарантирани правата на българите в различните предложения, искаме и отговор на това г-жа Чернева продължава ли да прави външна политика или не", заяви Джамбазки.

В 11:00 ч. днес в Народното събрание започна самото обсъждане по вота на недоверие, който опозицията внесе срещу правителството на Кирил Петков. Мотивът е провал във финансовата и икономическата политика.

Предизвикателството пред управляващата коалиция е изключително сериозно. Трите формации в нейния състав - ПП, БСП и ДБ, разполагат с едва 109 депутати. Заедно с шестимата отцепници от ИТН, които ѝ обещаха подкрепата си, стават общо 115 души.

За да успее вотът на недоверие, срещу кабинета трябва да гласуват минимум 50% + 1 от народните представители, т. е. 121 парламентаристи. Опозицията, в лицето на ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и "Възраждане", разполага със 125 гласа. Очевидно е, че числеността им е достатъчна, за да свалят властта.

Очаква се дебатите да продължат дълго. Самото гласуване на вота ще се проведе 24 часа след приключването им. Това означава, че съдбата на кабинета ще бъде решена в сряда.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Грънча от ПОТ ТВ

Грънча от ПОТ ТВ

21.06.2022 | 14:33

Ще веем ли укрински и джендърски знамена в защита на ПП?

Отговори
1 1

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?