3906

Регионалният министър Андрей Цеков: Над 70 000 са хората със сменено ЕГН в България


Над 70 000 са хората със сменено ЕГН в България, каза в Смолян регионалният министър Андрей Цеков в отговор на въпрос приключила ли е проверката на случая със смененото ЕГН на Мартин Божанов – Нотариуса. 


„Това, което аз зная, без да съм получил доклада, е че въпросното ЕГН е било променено, ако не ме лъже паметта през 1999 г. или 2000 г. Конкретните данни вероятно ще ги получа тази вечер като се прибера. Само че тук бих искал да кажа следното: Не е необичайна новина, че има хора с променено ЕГН. Данните, с които аз разполагам са, че такива са над 70 000 души в България. Промяната на ЕГН става въз основа на съдебен акт, по реда на охранителните производства за установяване на факти по гражданско –процесуалния кодекс. За съжаление този тип исково производство, особено в годините преди присъединяването на България към ЕС, беше използвано основно за преодоляване на черни печати в паспортите за хора, които работеха нелегално. Тоест използвана е била съдебната система чрез този иск за установяване на факти да се променя рождена дата. Става относително просто – водят се няколко свидетели, които да свидетелстват, че лицето се е родило не на първи, а на втори например. Променя се след това ЕГН-то и абсолютно нови лични данни получава лицето. Най-вероятно проверката в МРРБ ще установи наличието на подобен съдебен акт. От там нататък ще трябва да се види кой е този съд и на базата на какви доказателства е извършил тази промяна“, коментира министър Цеков.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството посети Смолян и проведе работна среща с областния управител Захари Сираков, кметове на общини от областта и народни представители. Бяха обсъдени общинските проекти в Приложение №3 на Закона за бюджета и обектите в инвестиционната програма на Агенция „Пътна инфраструктура“ за област Смолян за 2024 г.
Цеков заяви, че за него са изключително полезни регионалните срещи, за да си сверят часовниците всички. 

Той посочи, че основен и стратегически приоритет е голямата болка за откъснатостта на Смолянска област от останалата част на България – „липсата на нормална транспортна свързаност, която в годините е била предмет на много разговори и много идеи и на малко практически действия. В тази връзка, това в което имаме абсолютно единомислие, и което е заложено в инвестиционните програми на МРРБ и АПИ, е фокус върху големите стратегически проекти, които ще осигурят свързаност, на първо място с Централна България, тоест с Пловдивска област. На хората от Смолян от години им е обещавана трета лента на пътя от Асеновград към Смолян до степен на анекдот. Това е стар проект, с който по около 13 км от трасето трябва да бъде изградена трета лента. Той е на етап начална реализация, тъй като има обявена обществена поръчка, събрани оферти, предстои избор на изпълнител“, каза Цеков.

Според него, обаче, това не е устойчивото и дългосрочно решение. „Устойчивото решение, което сме обсъждали с народните представители от Смолянска област, е изцяло ново трасе с дължина около 100 км, което да свърже Пловдив – Асеновград – Смолян – Рудозем, тоест до ГКПП Рудозем – Ксанти. Заложили сме в бюджета за 2024 г. ангажимент за разходи, средства за проектиране на скоростен четилилентов път от 7.2 млн. лв., за разширени идейни проекти, с избор на няколко варианта за трасе, включително с геоложки проучвания. Разбира се това е началото на един процес, в който предвид законодателните изисквания за екологични процедури по оценка за въздействие на околната среда, означава че може да започне евентуално строителство след период от 4-5 години. Все пак това е началото на подготовката на една артерия, която да свърже Централна България със Смолянска област, което е най-големия приоритет за мен и народните представители. Паралелно ще се работи по третата лента на съществуващия път от Асеновград до Смолян. Приоритет на МРРБ са и предпроектни проучвания за така наречената Южна хоризонтала, което ще даде възможност на Смолян да има нормална свързаност със западните и източните си съседи като области“, каза Цеков

Министърът посочи, че от проектите за ново строителство най-значим е обходния път на Чепеларе. „През тази година ще възложим обществената поръчка за инжинеринг, проектиране и строителство на около 4 км обход в сложна географска зона, със стойност над 40 млн. лв. Надявам се, че през следващата година ще бъде изготвен проекта, ще получим разрешение за строеж и ще можем да работим по него. Ще се работи и по допълнение на рехабилитацията на пътя Средногорци – Рудозем с изграждането на тунел, за да се избегне т. нар. червен завой – точка с концентрация на ПТП. Предстои през тази година да бъде завършен обходния път на Рудозем – има избран изпълнител, предстои подписването на договора, приключили са процедурите по обжалване. Предстои сключването на договора за основен ремонт на пътя Рудозем – Смолян, където също са приключили процедурите по обжалване. В рамките на годината би трябвало да има разрешение за строеж. Очакванията са към края на есенния сезон да започнат подготвителни работи за строителство.

„Около 73 км от републиканската пътна мрежа в Смолянска област е предвидена за основни ремонти в периода 2024-2025-та година в програмата на АПИ, а около 30 км –  за текущи ремонти“, каза Цеков. Той подчерта, че ще се работи по отстраняване на големите проблеми по основни пътни връзки в региона, които са „изключително дълго отлагани аварийни ремонти, най-малко на 5 участъка, в които има пропадания на пътните платна. Проблемите датират много по отдавна, но едва в началото на 2023 г., между февруари и април, е възложено проектирането на въпросните аварийно-възстановителни работи. Става въпрос за укрепване на свлачища и укрепителни дейности. На този етап те са на фаза приети и изготвени проекти, при които ще започне издаване на разрешения за строеж в условията на аварийност и започване на строителни работи в началото на строителния сезон, в края на м. март“, каза министърът.

Цеков заяви, че за да се отчете изпълнението на поетите ангажименти, ще се проведе следваща среща на 25 март т.г. в областната управа в Смолян в същия формат, която ще бъде предхождана от междинни срещи на експертно ниво, включително с експерти от МРРБ и АПИ, народните представители и кметовете.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
tyuytu

tyuytu

12.02.2024 | 17:12

Иcкaте ли луд ceкc за 2-3 часа, силни epeкции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виa.гpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ceкc незaбpавим------> https://da.gd/menalfa

Отговори
0 2

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?