71

Развод ми дай! Мъж натири половинката си, твърдо отказвала да се къпе

Ежегодно пловдивчани доказват колко тънка е всъщност границата между любовта и омразата. На всеки два брака в града се случва по един развод. Зад сухата статистика обаче се крият и много куриози. Примерите са много.  

Ср​ед най-фрапиращите случаи е как пловдивчанин поискал да се разведе с жена си, защото тя отказвала да се къпе. По време на съжителството им той многократно опитал да й намекне деликатно, че излъчва силна и неприятна миризма и трябва да използва банята. Явно намеците му не са се увенчали с успех и той подал молба за развод. Още п​о-интересн​а била ситуацията ​в съда. Жената чакала отвън, а минаващи адвокати и магистрати се споглеждали,

опитвайки се да разберат защо "вони като в краварник“. 

Когато делото започнало, мъжът огласил своите неволи, а съдията имал достатъчно добро обоняние, за да вземе решението за броени минути. Следващото заседание обаче закъсняло поради удължено време за проветряване.   

Пр​и друг куриозен случай главната героиня е булка, която чакала най-щастливото събитие в живота си месеци наред. Точно в деня на сватбата обаче паднал дъжд и задухал силен вятър. Лошите атмосферни условия съсипали грима и прическата на младоженката. Разочарована от външния си вид, булката решила да отмени сватбата. Това хвърлило в ужас родителите й заради конфуза с дошлите гости. В крайна сметка, една от служителките на ОП „Радостни обреди“ взела нещата в свои ръце и успяла да успокои булката да се наслади на момента с усмивка.  

Други младоженци си пожелали изнесен ритуал. В уговорения час обаче мъжът дошъл силно почерпен. Заради големите емоции прекалил с чашката. Със сигурност обаче не е объркал името на булката, тъй като бракът бил успешно сключен. 

Като космополитен град, в Пловдив все по-често под венчило минават и чужденци. В повечето случаи те не разбират какво се случва, нито пък схващат речите на официалните лица.

Усмихва се, кима и тук-там някой му превежда,

каквото е дочул. Когато обаче дойде моментът на заветното „Да!“, при въпрос: „Взимате ли тази жена за своя законна съпруга?“, младоженецът мълчи или пък се усмихва. При подобни ситуации обикновено булката сръчква силно любимия си и му дава знак, че трябва да се съгласи. В един  от случаите обаче сръчкването било толкова силно, че младоженецът подвил колене и се свлякъл на пода. 

Сред интересните персонажи на сватбените ритуали са свекървите. Те не са свикнали друг да контролира нещата и често опитват да командват и нареждат на служителите на ОП „Радостни обреди“ какво и как да правят. 

Една майка на младоженец обаче станала за смях заради питата, която трябвало да разчупи, после да потопи в мед и накрая да захрани булката. Възрастната жена обаче

нарамила питата и седнала на масата да похапне. 

При една от сватбите в Пловдив пък се наложило да бъде извикана линейка. Причината - бащата на булката се развълнувал дотолкова, че припаднал на ритуала. Лекарите пристигнали светкавично и свестили човека, който след това имал възможност да се наслади на церемонията.

Голям хит в Пловдив представляват и ромските сватби. Те винаги са пищни и рядко се провеждат с по-малко от 1000-1500 гости. При това всичко е изпипано от игла до конец - от украсата, през облеклата и гостите, до музиката и превозните средства, с които всички пристигат. Младоженците, булката и роднините идват с луксозни коли, каруци, каляски, кабриолети и с какво ли още не. Единственият недостатък при тези сватби е, че винаги закъсняват, и то с много. Както младоженците, така и гостите. 

 

Мъжка любов все по-често разтурва бракове

Gettyimages

За все повече пловдивчанки вече не е страшно дали мъжът ще си хване любовница, а дали няма да "мине на другия бряг". Адвокат разказа пред "Марица" историята за съпруг, който има дълъг и щастлив семеен живот, но паралелно поддържа гей връзка с германец. Любовникът, освен страст, му предлагал и страшно много пари, което наклонило везните.

Сменената му ориентация неизбежно довела и до развод. Куриозното е, че след мъжката любов бившият съпруг решава, че отново ще обича жени, и към настоящия момент има щастлив брак с втора съпруга.

Семейство от Кричим пък се разпада след палави чатове в социалните мрежи. Двойката решава да прекрати брака си, след като едновременно се хващат в крачка. Съпругът вдига скандал на жена си, че си пише с други мъже. Минути след разправията помежду им заради случката, тя го уличава в още по-конфузно прегрешение. Той си пишел с други мъже и си разменяли голи снимки. След като играта загрубяла дотолкова, двамата осъзнали, че бракът им е обречен, и подали молба за развод.  

При трети случай дело за развод продължава вече две години заради делба. Интересното в конкретния казус е, че процесът се точи, тъй като двойката не може да се разбере за всяка една вещ. Така се наложило да се прави опис на лъжички, чинии, пердета, чаши и какво ли още не. Адвокатът по делото писал исковата молба в рамките на три дни, предвид описването на стотиците вещи, които влюбените доскоро не могат да поделят и напук искат да ги вземат за себе си.

 

Пандемията вдигна разводите до 877 за година

877 са двойките, които са прекратили брака си в Пловдив през миналата 2022 година. Това сочи справка, предоставена на „Марица“ от Районния съд в града под тепетата. Исковете за  развод по взаимно съгласие са малко повече от 50% - 448 броя дела. Молбите за обявяване на недействителност на брака пък са станали повод за 429 дела за раздели. 

Само за първите два месеца на тази година осъществените разводи в Пловдив са 165. От тях 77 са били по взаимно съгласие, като делата са приключили с примирие. Останалите 88 двойки са пожелали разпадането на брака им да стане официално, като бъде обявен за недействителен.

За сравнение, през януари и февруари на 2022-ра двойките, чи​йто развод съдът е разписал, са били 126, с 39 по-малко за същия период през тази година. 

По всичко личи, че тенденцията е към плавно увеличаване на броя на разделите. През последните три години пандемията изигра значителна роля за ускоряване на този процес. Оставайки изолирани вкъщи, много двойки се хванаха за гушите и решиха да се разделят. В този период се засилиха и проявите на домашно насилие. 

 

Сватбите надхвърлят 1500, поне двеста са извън залата

Шефката на ОП “Радостни обреди” Чудомира Пинджева

 

1537 са сключените бракове в Пловдив през 2022 година. 1103 от двойките са се венчали в Централния дом на младоженците, а 213 от ритуалите са били изнесени. В зала "Тракия" пък заветното "Да!" са си казали 221 влюбени двойки. Броят на сключените бракове през миналата година се доближава до този през предходната 2021-ва. Тогава са осъществени общо 1592 ритуала, 212 от които изнесени извън зала, обясни пред "Марица" шефката на ОП "Радостни обреди" Чудомира Пинджева. 

От началото на тази година екипът й отчита 509 заявени бракосъчетания, повечето от които вече са извършени. 313 са проведените ритуали в Централната зала, 79 в зала "Тракия", а 116 сватби предстоят.  

Цифрите показват, че броят на щастливите събития остава константен в Пловдив. А още по-важното е, че сватбите водят 2:1 спрямо разводите. 

 

Рецепта за щастие

Наско и Елена се радват един на друг от 55 г., карат се само в кухнята

 

Наско и Елена Бърдарови от Пловдив са заедно от 55 години. Любовта помежду им разбива на пух и прах всички стереотипи, че е въпрос на време съпрузите да си омръзнат. Двамата се запознават през 1963 година, имат двама синове и прекрасни внуци. През всичките тези години са се разделяли единствено по работа - когато на Наско му се наложило да замине за чужбина. 

Запитан за тънкостите на успешния брак, ветеранът в семейния живот сподели пред "Марица": "Всичко се дължи на взаимното разбиране. Хора ме питат: "Какво си говорите двамата по цял ден?". Всеки обед си пием по едно малко аперитивче задължително. Един обяд при нас трае около час и половина. Винаги има и някаква закачка. Дали ще мина изненадващо да я целуна по бузката, или пък тя ще се покаже от прозореца да ми помаха, като излизам някъде". 

Наско признава, че мнозина са му завиждали за успешния брак и се чудят как е възможно двойката да се разбира така добре. "Oтговорът е прост - няма какво да делим. Животът ни е хубав, радваме се един на друг, имаме прекрасни деца и внуци. Не се оплакваме от стандарта си на живот, който е скромен. Важното е, че се разбираме", посочи щастливият пловдивчанин. 

Ежедневието на двойката е съвсем обикновено. Виждат се с приятели, Елена взима книги от библиотеката, готви в кухнята. Наско пък е "момче за всичко" в кооперацията, в която живеят - постоянно го търсят съседи, за да поправя различни повреди. Все пак хоби му е реставрацията. 

"Имаме спорове, няма как. Основно са в кухнята. На мен ми е забранено да влизам там, защото давам непоискани мнения, правя се на кулинар. Но ние сме страхотен тандем - аз съм спец по студената кухня, съпругата ми - по основно и десерт", обяснява Наско. 

И двамата не могат без приятелите си, независимо дали ще гостуват, или ще бъдат в ролята на домакини. "Често у нас е като ​аврамов д​ом", шегува се пловдивчанинът и допълва, че възрастта не е пречка за двамата да се радват на любовта помежду си и на съвместния си живот. 

 

Алкохолик опита да умъртви жена си с хапчета

Развод спаси на косъм пловдивчанка от смъртоносен семеен капан. Жената минала под венчило с хазартен тип, който прекалявал и с алкохола. В пристъп на разкаяние, съпругът я помолил тя да съхранява парите, които той изкарва, и да не му дава да ги профука в казината. След това обаче бързо забравя заръката, напива се и се връща в дома им, където следва истински кошмар. Той иска пари, а тя не му ги дава. Разгневеният мъж започва да я обижда, а после налита и да я бие. Приятели помагат да се  потуши скандалът. Съпругата прощава на мъжа си. Но насилието не спира. Един ден я чака да излезе от тоалетната. Хваща я и със сила й изсипва шепа хапчета в устата, след което я държи, за да не ги изплюе. Лекари едва спасяват живота й. И отново следва прошка. Малко след това й се обаждат от полицията да отиде да прибере съпруга си, който се държи неадекватно и спи по пейките. Когато го вижда окървавен и дрипав, тя осъзнава, че няма как да продължи този кошмар, и задвижва процеса по развод. Тази случка е повод адвокатите да призовават хората, решили да се разделят, да го правят по взаимно съгласие, вместо да се стига до прояви на насилие и фатални последици.

Топ 10 на причините за раздяла

1. Партньорите просто спират да се обичат

2. Изневяра 

3. Семейно насилие

4. Зависимост от алкохол, наркотици и хазарт

5. Липса на секс 

6. Липса на внимание

7. Парични проблеми

8. Провалена комуникация

9. Различни интереси

10. Несъвместими характери

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
12 коментара
Мирише като ГЕРБ

Мирише като ГЕРБ

21.03.2023 | 00:25

Вони, Защото е от ГЕРБ!

Отговори
2 1
кънчо

кънчо

18.03.2023 | 08:47

На джендър, малък ,крив и мек жената му виновна че му мирише .Каква по хубава миризма от тази на п. ****!-Ходи при асан като не ти харесва миризмата на жена тогава!

Отговори
3 7
кънчо

кънчо

18.03.2023 | 08:43

Вдигнахте цената на водата , вдигнахте цената на електричеството и след това защо миришат дамите и не само те.ИВН са виновни за разводите!

Отговори
7 5
Мимето

Мимето

17.03.2023 | 16:31

Неприемливата воня и липсата на комуникация са основните причини за отчуждението.

Отговори
11 1
ахил

ахил

17.03.2023 | 13:10

,,Браво'' на некъпаната и воняща женичка!!!Истинска евроатлантичка!Стриктна привърженичка на евроатлантическите ценности!!!!!

Отговори
21 10
Лили

Лили

19.03.2023 | 10:39

Ахиле,не си богоравен,дори и от животните си по- долен! Къпането не е приоритет все още на много ганьовци и сестрите им. Но за европейците/ истинските/ определено е ценност.

Отговори
2 2
Мразим джендъритее

Мразим джендъритее

17.03.2023 | 12:17

Евала, една истинска евролибералка на която бушоните и чиповете са и гръмнали, вероятно следващата стъпка са скакалците и 5-тата доза

Отговори
17 12
ПЕС

ПЕС

17.03.2023 | 11:41

Сетих се за сплъстената, разчорлена коса на Марчето З.

Отговори
10 1
мхм

мхм

17.03.2023 | 11:37

Тоя к.ретен от първия случай , когато се женеше не разбра ли , че булката смърди на ядосан опосум!? :))) Господи, колко мъка и миризми има по света, Господи!!!

Отговори
23 2
Кибаров

Кибаров

17.03.2023 | 11:32

Ако не сайдисваш жената най-редовно и не се грижиш за нея не са ти виновни европейците. Дядо казваше леглото лекува неуредиците в брака.

Отговори
25 1
Смях

Смях

17.03.2023 | 11:09

Момата просто е евро атлантичка - първа фаза: всеки месец бустер, втора фаза: не се къпят и накрая почват да ядът бръмбъри

Отговори
25 20

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?