Разпитаха Сертов и Петров за доклада на ДАНС

Бившият шеф на ДАНС Петко Сертов и неговият бивш съветник Алексей Петров бяха разпитвани в Прокуратурата заради изтеклия секретен доклад на агенцията от октомври 2008 година. Преди да влезе в сградата на столичното обвинение, Алексей Петров заяви: Идваме да въведем малко ред, нямам никакви притеснения, после ще говоря. След час и половина разпит обаче той напусна сградата през аварийния вход. По-късно в телефонен разговор с журналисти бившият служител на ДАНС обяснил, че се е объркал откъде точно трябва да излезе и никой не го е съветвал нищо. Посещението на Сертов пък остана напълно закрито за журналисти. Очаква се днес да бъде разпитан и бившият премиер Сергей Станишев.

По случая вчера Бойко Борисов обяви, че ще снеме доверието си от бившия председател на ДАНС Петко Сертов, а в следващите дни ще го отзове като генерален консул на България в Солун. Премиерът каза още, че ще уволни и ръководителя на секретната секция на Министерски съвет заради случилото се. По думите му, всичко е в ръцете на главния прокурор. Прокурорите имат много работа. И ако този път всички тези лица не си отидат - от създателите до преносителите и тези, при които е бил документът, към арестите и затворите, нищо добро не чака България, каза Борисов. И допълни: Или сега ще приключи по начинът, по който трябва да приключи, или отваряме една сергия пред Министерския съвет и там всеки ще може да чете документите на службите. По думите му, предишните управляващи са превърнали Министерския съвет в една бира-скара, едно кафене не само с фасадното осветление, което са оставили, а и с начина, по който са работили. Престъпният свят знае методите. Знае бланките. Знае движението на документи. Знае как работи една система. Тя вече трябва да се преконструира наново. За всичко това виновникът се казва Станишев, смята Борисов. Тайно съм се надявал, че не е възможно до такава степен да превърнат службите в пачавра, сподели премиерът. Много съм им гневен. Просто ще чакам прокурорите да си свършат работата. Тук няма тълкувания. Толкова е ясен съставът на престъпленията, че няма никакво място за тълкувание, каза Борисов. По повод информацията, че в доклада има и сигнали за корупция на двама министри от сегашното правителство, Борисов заяви, че ще помоли всички  „да престанат да се правят на артисти", защото, който е имал сигнали, е трябвало да отиде при прокурора.

Тайнствената справка на ДАНС за действията на лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху функционирането на министерства и структури на държавната администрация, се появи вчера в интернет. Вероятно именно това е докладът, за който съобщи в събота премиерът Бойко Борисов. Според премиера секретният доклад на агенцията, съдържащ класифицирана информация, е изтекъл от кабинета на бившия министър-председател Сергей Станишев. Оригиналният документ е 30 страници, в интернет е пуснат до 26-та страница. Потребителят, качил пръв доклада в сайта на svejo.net, е с псевдоним Kamchia. Регистрирал се е преди 23 дни и е качил само четири материала, като първите два са свързани с бизнесмена Стефан Гамизов.

 ГЕРОИТЕ

С голям труд успях да открия нещо в доклада на ДАНС, което да отговаря на истината. Това заяви пред агенция „Всеки ден" един от героите в изтеклия секретен документ Стефан Гамизов. Той обяви, че докладът е „помия", създадена от Иван Драшков, която цели да подпомогне организираната престъпност у нас. Основната идея е да се нападнат Алексей Петров, който пречи на нелегалния бизнес с амфетамини, и Стефан Гамизов, който се бори с корупцията и руските интереси в енергетиката, категоричен бе самият Гамизов. По думите му, Драшков буквално не пропускал седмица да седи заедно с Виктор Вълков и Любен Гоцев в ресторант „Монтерей". Бившият премиер Сергей Станишев не желаел да предприеме реални мерки срещу престъпността. За разлика от него Петко Сертов искал да го направи, но бил „страхлив, податлив на емоционални влияния, мекушав човек", обяви Гамизов. По думите му, в момента Румен Петков управлява ДАНС. Гамизов потвърди, че е общувал с премиерските съветници Ценка Атанасова, Росен Карадимов, Драгомир Стойнев, Ирена Борисова, които били внимателно наблюдавани, тъй като през тях минавало влиянието на лошите в МС. Гамизов бе категоричен, че не е работил срещу държавата и няма връзки със сръбския подземен свят. По думите му, преди ден му се обадил лично главният прокурор, за да му се извини. Борис Велчев му казал: Извинявам ви се, защото на срещата, на която бяхме аз, вие и Петко Сертов, който смутолеви нещо за историята с Таки, аз не обърнах достатъчно внимание на въпроса, разказва Гамизов.

Христо Ковачки също отрече обвиненията, съдържащи се за него в доклада на ДАНС, изтекъл по интернет. В него той бе обвинен, че е поддържал връзки със сръбската мафия и е получавал съдействие от сръбските държавни власти, финансирал е медийната кампания на Стефан Гамизов. Спекулира се с моето име, не познавам Сретен Йосич и никога не съм плащал кампании на Гамизов, каза пред „Всеки ден" бизнесменът.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?