46

Разпети петък е!

Велики петък или Разпети петък е най-тежкият ден за Исус Христос. В този ден Божият син претърпял безброй поругания, мъки и неимоверни страдания. Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Божи син - "изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове, е принесен в жертва за греховете на цялото човечество". 

На Велики петък издъхналият на разпятието Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която поставят стража и огромен камък на входа. На този ден в храмовете се извършва неговото опело, съпреживява се Христовата смърт. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови. По време на богослужението от олтара се понася плащеницата, с която е завито тялото на Спасителя след свалянето му от кръста.

Вечерта се отслужва специалното за този ден богослужение – Опело Христово. Вярващите обикалят храмовете в литийни шествия.

В този ден от Страстната седмица постът е особено строг - църквата повелява тогава да не се яде и да не се пие нищо - дори вода.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Промяната

Промяната

14.04.2023 | 13:37

Ние зрителите от Пловдив се чувстваме, като разпънати на кръст от непрофесионалната програма на БНТ Пловдив. До кога ще търпим това тъпо предаване за операта? Докога БНТ Пловдив ще определя хората с хоби, като идиоти, които имат “Време за губене”? Докога ще търпят зрителите мъчителното съществуване на БНТ Пловдив ръководено от седесарски и гербаджийски управници? Зрителите се задушават от това некъдърно ръководство на БНТ Пловдив!Докога ще ни разпъвате на кръста на Вашия непрофесионализъм?

Отговори
1 1
Еостре

Еостре

14.04.2023 | 10:36

В моя чест богинята на гората и пролетта древните келти са си раздавали по едно боядисано яйце в червено . Трябва да се празнува рождения ден на Христос той е роден по това време. Еостре- Истър- Естроген. Книга да се превръщаме животни например зайци.

Отговори
1 1
Ние не вярващите не

Ние не вярващите не

14.04.2023 | 10:33

Празнуваме измислени празници . Нито е умрял настина нито е разпнат заради греховете на хората това е постановка за да избяга в Европа по точно Франция . Театър с помощта на Йосиф от Ариматея .

Отговори
1 2

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?