3906

Радост за пенсионерите! Ясно е как и кога се актуализира втората пенсия

Расте броят на българите, които получават пенсия и от универсален пенсионен фонд или т.нар. втора пенсия. Пенсиите от НОИ се индексират веднъж годишно по т.нар. швейцарско правило, ако няма друго прието решение за преизчисление.

Как и кога обаче се актуализира втората пенсия?

Според портала Pariteni.bg допълнителната пожизнена пенсия за старост също се актуализира веднъж годишно към последния работен ден на месец ноември, като гарантираният й размер не се променя. Информацията е от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Пенсията се актуализира в зависимост от техническия лихвен процент, въз основа на който е изчислен нейният размер и реализираната доходност от инвестирането на средствата на Фонда за изплащане на пожизнени пенсии (ФИПП) за дадено дружество през периода, за който се отнася актуализацията, на годишна база, пише БГНЕС.

Актуализацията се извършва по решение на изпълнителните директори на компанията, с не по-малко от 50 на сто от превишението на реализираната доходност от инвестирането на средствата на Фонда за изплащане на пожизнени пенсии през периода, за който се отнася и техническият лихвен процент, въз основа на който е изчислен нейният размер.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
крива система

крива система

08.10.2023 | 08:52

Втората пенсия направи едни хора от тези фондове доста богати! Но, това не са пенсионерите....

Отговори
24 2

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?