71

Радост за пенсионерите! Депутатите решиха за Великденските надбавки

Преди ден финансовият министър в оставка Асен Василев се обяви против великденските добавки за пенсионерите и призова парламентът да не се заиграва с популизъм

 

Комисията по труда и социалната политика одобри предложението на ГЕРБ и ДПС да има великденски надбавки за пенсионерите.

"За" предложението на първо четене гласуваха 13 депутати, "против" - 0 и "въздържали се" - 5, с което то бе прието. Окончателното решение ще бъде взето в пленарна зала.

Измененията бяха заложени в бюджета на Държавното обществено осигуряване, като целта е пенсионерите под линията на бедност, е да получат еднократна добавка в размер на 75 лв. за Великден.

Добавката ще засегне 534 хиляди пенсионери, чиито пенсии са до 526 лв. 

Социална комисия разгледа и предложението на "Възраждане", с което се предлага 100 лв. великденска добавка за всички пенсионери, но то бе отхвърлено с 6 гласа "за", 1 "против" и 11 "въздържали се".

В рамките на дебата Георги Ганев от ПП-ДБ заяви, че не е противник на добавките, стига българският данъкоплатец да е готов да си го позволи.

По думите му добавки трябва да бъдат давани на всички хора, които са бедни, а не само на някои. Според него обаче добавките, които предлагат ГЕРБ, не отговарят на този принцип.

Той коментира, че включването на огромен брой плащания в бюджета на НОИ, които не са възникнали въз основа на осигурителни отношения, е неправилна политика.

"Тези плащания трябва да бъдат отделени и да се водят правилно като социална политика и социално подпомагане", коментира Ганев. Колегата му Искрен Арабаджиев смята, че се противопоставят едни пенсионери на други. Той обърна внимание, че по времето на кабинета "Петков", е намерен най-елегантният начин, като са се увеличили пенсиите.

Георги Гьоков обяви, че БСП ще подкрепи предложенията за великденски добавки. Той призова ПП-ДБ да са малко по-коректни към ситуацията.

"С вашия мандат беше, но не участвахте само вие. Сега пак сте с вашия мандат, но не правихте такива работи", каза Гьоков.

Преди ден финансовият министър в оставка Асен Василев се обяви против великденските добавки за пенсионерите и призова парламентът да не се заиграва с популизъм.

"Деленето на пенсионери, раздаването на пари безпринципно, без да са финансирани в бюджета, е изключително порочна практика, която се използва, за да може пенсиите да се държат ниски, ние искаме пенсиите да се увеличават", категоричен беше Василев.

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?