1553

Радост в университетите! Всички заплати скачат с още 290 лева

Заплатите на всички преподаватели в държавните университети от най-ниската академична длъжност - асистент, до най-високата - професор, ще бъдат увеличени с 290 лева. Това беше договорено днес на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков със синдикатите във висшето образование и Съвета на ректорите. 
Нов механизъм за финансиране на висшето образование

Още през миналата седмица служебният кабинет се съгласи да отпусне общо около 80 милиона лева за университетите. 39 от тях бяха предвидени в бюджета за 2024 година, но не бяха изпълнени. "Те са преведени по сметките на висшите училища", потвърди професор Евгени Станимиров, ректор на Икономическия университет във Варна.

"На практика обаче има едни 5,8 милиона лева, които ще бъдат добавени към тези 39, за да може да се осигури стъпка от 290 лева за всички - от най-ниската академична длъжност до най-високата академична длъжност - професор, за да няма на практика дискриминация на някои от позициите".

По този начин към отпуснатите 39 милиона лева се добавят още около 6 милиона от втория отпуснат транш на стойност 41 милиона. Освен това е предложено с 12% да бъде увеличено заплащането на административния и научноизследователския състав в университетите.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?