3906

Радост и надежда: Мощите на Свети Георги пристигнаха у нас

Частица от мощите на Свети Георги Победоносец пристигна в София.  Десетки граждани се събраха пред митрополитската църква "Света Марина", откъдето тръгна литийно шествие, на което мощите на великомъченика бяха отнесени за всенародно поклонение в църквата "Света София".

"Посрещането на частица от мощите на св. Георги Победоносец е от голямо значение за България, защото получаваме благословението на светеца, който е покровител на много населени места в България, на много градове, на много села и на много семейства у нас. "

Това каза пред журналисти Белоградчишкият епископ поликарп - викарий на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Епископ Поликарп участва в литийното шествие, с което беше пренесена светинята в старинния столичен храм "Св. София".

"И радостта, която ни се доставя с идването на частицата от светите мощи на св. Георги Победоносец, е голяма и виждаме, че както ние го обичаме, така и той ни обича", каза Белоградчишкият епископ Поликарп.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит, Софийската епархия посрещна днес частица от дясната ръка на св. великомъченик Георги Победоносец, която се покои в храма "Св. великомъченик Георги Победоносец" в град Нигрита, край Серес (Северна Гърция). Храмът е специално построен в негова чест и памет.

Светинята ще остане за поклонение в България до 7 май.

Храмът "Св. София" е изпълнен сега с много вярващи, които са дошли да се поклонят пред частицата от мощите на св. Георги Победоносец. Сред тях е и заместник-министърът на културата Пламен Славов, който участва и в литийното шествие, с което беше пресена светинята в храма. 

Отец Йоан Карамихалев от храма "Св. София" съобщи, че тази вечер ще има вечерня и молебен канон към св. Георги. "Храмът ще бъде отворен, докато има желаещи да се поклонят пред частицата от мощите на св. великомъченик Георги. Утре ще има архиерейска литургия, която ще бъде отслужена от Белоградчишкия епископ Поликарп. И утре също църквата "Св. София" ще е отворена за поклонение пред светинята", каза свещеникът.

Поклонението пред мощите на св. великомъченик Георги ще продължи в различни църкви у нас до 7 май. На 26 и 27 април светинята ще е изложена за поклонение в старинния храм "Св. София"; на 28-30 април - в храма "Св. Атанасий" в Горни Лозен; на 1-3 май - в Църногорски манастир "Св. св. Козма и Дамян" край село Гигинци; на 4-5 май - в храма "Св. Петка" в Брезник; на 5-7 май - в храма "Св. великомъченик Георги" в Перник, информира БГНЕС.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?