46

Радев: Само свободните медии могат да отстояват истината и справедливостта

Само свободните медии могат да отстояват истината и тържеството на справедливостта, да отразяват факти, а не ги измислят и да уважават аудиторията, като правят ясно разграничение между фактите и субективната интерпретация. Това заяви президентът Румен Радев в Казанлък, където се срещна с участници в Осемнадесетата световна среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция. Професионалният форум събира български журналисти от целия свят, както и техни чуждестранни колеги.

Президентът открои темата на тазгодишната среща „Медии и свобода“ като винаги актуална, но с особена тежест днес, когато медийната среда все повече се превръща в критерий за свободата на самото общество. „За нашата зрялост, за нашата култура, за състоянието на нашата демокрация“, допълни държавният глава. По думите му медиите отдавна не са само коректив на властта, а нещо много повече – част от имунната система на обществото, защото едно общество не може да се развива демократично без свободни медии.

„Спомняме си години, в които медийната среда в България непрекъснато се влошаваше и немалка част от медиите вместо да бъдат коректив на властта, често влизаха в ролята на неин рупор“, посочи държавният глава като припомни случаи на разследвани, уволнявани или принуждавани да напуснат своята месторабота журналисти. Той изрази надежда, че с общи усилия тези наследени негативни тенденции ще бъдат преодолени.

„Свободният журналист е този който може да отразява информацията в съответствие с професионалните стандарти без някой да го затваря насила в някакви рамки“, подчерта президентът. По думите му свободата на медиите приключва там, където журналистът, редакторът или медията са зависими от икономически, корпоративни, политически или външни интереси. Държавният глава открои като първостепенна задача за българското общество свободата на медиите и тяхната независимост. Според него тя следва да бъде отговорност най-вече на самите медии, защото когато истината често е неудобна и обект на цензура, тя трябва да бъде запазена, за да се отстоява чувството на справедливост в обществото.

Държавният глава посочи, че свободните медии не налагат критерии за тълкуване на информацията извън професионалните стандарти и в тях няма автоцензура. Той подчерта и необходимостта от законодателни промени, свързани с това да се знае собствеността на всяка медия, както и да има прозрачност за механизмите за финансиране. „Всеки гражданин има право да знае кой му говори през съответната медия“, заяви президентът.

Президентът обърна внимание и на това, че обществените медии следва да имат гарантирано финансиране по закон, с което да не се налага техните директори да се молят на управляващите. „Не може обществените медии да стават зависими от изпълнителната власт“, подчерта президентът.

Имиджът на България извън страната по думите на държавния глава също е важна функция на медиите, защото обликът на държавата навън определя до голяма степен чуждестранните инвестиции у нас, както и развитието на туризма. „Критично важно е медиите да работят за позитивния имидж на България, а не да използваме външни фактори да стават арбитри на наши вътрешни проблеми“, посочи президентът. По думите му този подход води до увреждане на имиджа на България и е необходимо да се противостои на някои медийни клишета, които дамгосват страната ни и спират нейното развитие.

Държавният глава приветства решението форумът да се проведе в Казанлък по време на Празника на розата, който се провежда за 120-а година в града. „Това означава уважение към нашата култура, традиции, към българския дух, който всички заедно днес трябва да пазим. Президентът открои особения заряд на срещата, защото тя е част от силната връзка между България и нашите общности зад граница. „Българите от времето на Възраждането сме запазили този дух да оцеляваме като отстояваме, а в днешни дни и като разширяваме нашето духовно и културно пространство“, посочи президентът и добави, че в този смисъл българските медии имат възрожденската роля да сплотяват народа ни около българската култура, ценности и невероятни достижения. Румен Радев подчерта важната роля на медиите да  предоставят обективна, надеждна и навременна информация за България на нашите общности зад граница.

Президентът поздрави Българската програма на австралийското радио SBS, която тази година получи наградата на Националния дарителски фонд (НДФ) "13 века България" за принос в разпространението на българската култура.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
12 коментара
ИЗВЪНРЕДНО ОТ БРЮКСЕЛ!Евродепутати обвиниха Радев в дестабилизиране на

ИЗВЪНРЕДНО ОТ БРЮКСЕЛ!Евродепутати обвиниха Радев в дестабилизиране на

05.06.2023 | 08:55

Страната https://demokrat.bg/archives/23162

Отговори
2 0
Гого

Гого

04.06.2023 | 20:01

Как може да сте толкова безочлив лъ.ец. Нима не се знае вашето протеже в ВиК Пловдив не Ди плаща на в.Марица такса мълчание. Защо след ревизия на г-н Кулишев, която показа рекордни загуби и за това писа само една медия за това, а защо ли. Защо като дойде той директор във ВиК Пловдив, веднага смениха фирмата която охранява обектите с тази на брата на Пламен Узунов.

Отговори
6 1
Коментар

Коментар

04.06.2023 | 18:56

Какви независими медии? Оркестърът свири за тоя дето плаща! БНТ Пловдив мислите ли че са независими? Не е ли всичко под свирката на ДеситоШишманова, защото хонорарите са тлъсти, ако се предават глупостите които пиши? Независима БНТ Пловдив! Ххафахаха…

Отговори
7 0
Наблюдател

Наблюдател

05.06.2023 | 06:17

Най-лошото в БНТ пв. е посредствената Д.ш., която вече 25 години управлява уж независимата БНТ-Пловдив. Това абсолютно елементарно даскалче на примитивни текстове, което чете с кучешко-угодническо гласче непрокопсаните коментарчета се вдъхновява все по- упорито от собствената си некадърност и се кордисва тук и там за режисьор, сценарист, драматург. Абе, живеем в цирка на БНТ пв. с вечната Шишманка.

Отговори
1 0
Мънкидонец

Мънкидонец

04.06.2023 | 18:23

Край, разтуриха ти гълъбарника, м.ръсен руски п.арцал. Много навреди на България, но отиваш в историята.

Отговори
3 4
Радев Съвет от мен

Радев Съвет от мен

04.06.2023 | 17:16

Без да съм ти всякакъв някакъв съветник тъ съветвам Извади две три президентски заплати и си купи три четири национални независими медий барабар със мисирките им Толкова им е паднала цената че ако взимах пенция без таван и яз бих си купил Тъ Така Действай Нъл знаеш таз команда Ако нямаш спестени пари щото Деса ти ги харчи за Гучи най простото и ефективно решение като Главнокомандващ Българската армия да ококошариш всичките мисирки и кокошарника им със по два три танка и взвод командоси Да видиш тогава свободни медий и приятно чуруликащи мисирки като славейчета

Отговори
3 3
ЖАЛКАТА СТАНКА ИЗВАДИ ТАНКА

ЖАЛКАТА СТАНКА ИЗВАДИ ТАНКА

04.06.2023 | 16:36

Изумително е как елементарни и простички същества не виждат никакъв проблем да се излагат навсякъде. И те така - ей я Станка! Побрала целият интелект, красота и стил на евроатлантическа подлога. Станке, МА! Бащицата ти, наричан от народа Жельо Жабата, се ПОКЛОНИ на Ран и Ът, които приеха план за катастрофата на България. Бащицата ти ЗАТВОРИ десетки военни поделения и разформирова армията. Бащицата ти заедно с другите от СДС УНИЩОЖИ селското ни стопанство. Ако предизвиква нещо името на бащицата ти у българите, то това е единствено погнуса и съжаление, че нямаше съд за тоя предател. За гафовете му с протокола дори няма да говоря, все пак човечецът беше от Веселиново и до края на живота си така и духом не излезе от дувара на селото си. И Станке, когато тръгнеш да коментираш предатели и да пращаш писма, я вземи да се погледнеш в огледалото ти каква си. Какво си постигнала в живота, освен да си дъщеря на някого? Дори не намери българин да направиш семейство с него, а отиде на оня край на света, където не знаят резила на семейството ти. Далеч съм от мисълта, че Радев е цвете. Но да го тричат дъщери на отявлени национални предатели, започва да идва в повече! Елена Гунчева

Отговори
5 16
На китарата Васко жабата

На китарата Васко жабата

04.06.2023 | 17:14

Желю, нашият марксист - седесар, беше разбрал, че за да удари по комунистическата надстройка на село, трябва да се унищожи материалната база. Така учеха диалектическият и историческият материализъм. И ликвидираха ТКЗС, и земята се върна на гражданите трето поколение, разпарчетосана и ненужна. А в Чехия и Източна Германия вместо да ги ликвидират, ги преобразуваха в акционерни дружества. Та затова сег в селата нито комунизъм, нито селско стопанство, нито хора. Само малко бабички останаха, дядовците си отидоха.

Отговори
5 1
Драган

Драган

04.06.2023 | 17:58

Националните предатели и най долната каста в България са русоробите и всички подкрепящи режима в империята на злото.А твоето потекло явно е точно такова.

Отговори
3 4
Тъпо,

Тъпо,

04.06.2023 | 18:53

Драгане. Тъпо.

Отговори
3 1
Хм…

Хм…

04.06.2023 | 16:24

У нас медиите често са купени, а не рядко купувачите се сменят. Така и медиите сменят ориентацията си. Леви стават атлантици русофоби, седесари пък войнолюбци путинофили.

Отговори
4 2
ИЗПЯТА ПЕСЕН

ИЗПЯТА ПЕСЕН

04.06.2023 | 16:21

СИ, МУНЧО!

Отговори
14 3

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?