49

Радев и Вучич стартираха строежа на газовата връзка България - Сърбия

 

Газопроводът ще е с дължина 170 километра от Нови Искър до Ниш

 

Президентът Румен Радев и сръбският му колега Александър Вучич дадоха старт на строежа на газовата връзка България - Сърбия. В 11,30 часа днес на площадката в полето при село Голяновци, Костинбродско, българският държавен глава посрещна сръбския си колега. Двамата влязоха в шатра за двустранна среща.

Газопроводът е от общ интерес за Европейския съюз и е финансиран от механизма за свързване на Европа,  ОП "Иновации и конкурентоспособност", заем от  49 млн. евро от Инг Банк, гарантиран от държавата и собствени средства на "Булгартрансгаз".

Газовата връзка ще бъде с дължина 170 километра от Нови Искър, България, до Ниш, Сърбия, от които около 62 км са на българска територия, съобщава dariknews.bg. 

Изпълнител е сдружение "Интернешънъл газ", в което са компаниите "Главболгарстрой" АД и "Главболгарстрой интернешънъл". Стойността на изграждането на българската част е 137,777 млн. лв., а срокът за построяването 300 дни. От "Главболгарстрой" казват, че ще са готови до септември.

След изграждането ѝ газовата връзка ще бъде с капацитет до 1,8 млрд. куб. м на година  с възможност и за реверсивен поток.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?