2374

Ясни са имената на двама министри, другите се договарят

До две седмици трябва да има ново коалиционно правителство на “Продължаваме промяната”, “Има такъв народ”, БСП и “Демократична България”.

С тази нагласа са лидерите на четирите формации, след като в събота приключиха преговорите на работните групи по 18 теми на бъдещото управление.

Бюджетът за 2022 г. да бъде приет през февруари, а през юли да има актуализация, договориха четирите формации по темата финанси.

Премахване на визите за българи за САЩ и подобряване на отношенията със Северна Македония чрез откриване на самолетна връзка София - Скопие пък са приоритетите във външната политика, които също бяха договорени в събота.

“Това бяха 18 много интензивни разговора, но нямаше тема, в която да сложим българския интерес и да не постигнем огромно съгласие. Това означава, че

няма значение дали сме леви, център или десни

Пожелавам да изпълним всички точки с реални действия и след 4 г. България няма да изглежда по този начин”, обобщи след края на продължилите 6 дни разговори съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков.

В понеделник и вторник той и Асен Василев трябва да проведат лидерски срещи с водачите на останалите три формации, на които да бъдат изчистени останалите след работните групи спорни моменти.

След това започват и разговорите за имената на министрите.

До момента според информация на “24 часа” имало само две сигурни - Асен Василев за министър на финансите, а служебният вътрешен министър Бойко Рашков да запази поста си и в редовен кабинет.

На преговори ще подлежи дори името на министър-председателя, въпреки че от “Продължаваме промяната” вече номинираха лидера си Кирил Петков. Не било изключено обаче постът да бъде предложен и на служебния министър-председател Стефан Янев. Самият той вече обяви, че би приел предложение от “Продължаваме промяната”.

“Първата партия има право да номинира министър-председател и това е нормално. Когато разговаряме с нашите партньори, ще ви информираме дали ще поискаме министерски постове в кабинета”, коментира в неделя и лидерката на БСП Корнелия Нинова. Тя изрази готовност социалистите да обсъдят и номинации за министри, направени от президента Румен Радев.

Част от служебните министри могат да останат на постовете си, ако коалицията не успее да излезе с по-добри кандидатури, обяви пък юристката и депутат от “Продължаваме промяната” Лена Бориславова. Някои от тях са показали много висока експертиза, подчерта тя пред БНР.

Номинациите на министри ще започнат, след като на лидерските срещи в началото на седмицата бъдат изчистени спорните моменти в програмата, разясни пък съпредседателят на “Демократична България” Владислав Панев. Според него разумният срок да има редовно избрано правителство е до две седмици. С преговорите се съобрази и Румен Радев

свика първо заседание на новия парламент чак в края на седмицата

Образователният министър Николай Денков се очаква да е един от членовете на служебния кабинет, който да получи предложение да продължи работата си. Той бе и експерт от страна на “Продължаваме промяната” при дискусиите по темата образование през миналата седмица.

Главният секретар на президента Димитър Стоянов обаче нападна публично един от възможните кандидати на ПП за министър на отбраната - бившия служебен министър Тодор Тагарев, който също участва в преговорите от страна на формацията на Петков и Василев.

“Тагарев участва в преговорите за коалиционно управление в област “Национална сигурност” като част от екипа на ПП. Вие сериозно ли? А, не, благодаря!”, написа Стоянов във фейсбук. Конфликтът на Тагарев с екипа на Радев е от 2017 г., когато бившият шеф на Института по отбрана обяви пред парламента, че критериите за покупка на нови изтребители са били занижени от ВВС и така се стигна до първоначалния избор на шведските “Грипен”.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Филибелия

Филибелия

29.11.2021 | 13:10

Милиционера Чебурашко до обед се сърди на целия свят , а след обед на себе си. Може-би ще върне концлагерите?

Отговори
2 0

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”