46

Японска компания с инвестиция за 3,5 млн. долара у нас

Държавният глава участва в откриването на изследователския център

Насърчаването на компании, които внасят висока добавена стойност в икономиката, е пътят за развитие пред България. Това заяви президентът Румен Радев на церемонията по откриване на първия за Европа изследователски и развоен център на компанията „Нидек“ – една от най-големите компании в автомобилния сектор в Япония.

Компанията е водещ производител на електронни устройства за автомобили с повече от 300 дъщерни компании в над 40 страни. С откриването на изследователския център в София компанията за първи път влиза на българския пазар. Първоначалната инвестиция е в размер на 3,5 млн. долара, а до края на 2023 г. се очаква броят на заетите инженери да достигне 100 души. В България „Нидек“ ще проектира инвертори за хибридни и напълно електрически превозни средства, което включва както хардуер, така и софтуер.

Президентът отбеляза съществения принос на изградения в България изследователски и развоен център на японската компания за развитието на аутомотив индустрията в страната, която бележи постоянен ръст и вече формира 12 % от БВП.

Държавният глава определи Япония като ключов партньор в търговско-икономическите отношения и открои задълбочаващото се сътрудничество в областта на високите технологии като перспектива за развитие на нов модел на отношенията между бизнеса, институциите и обществото. България високо цени предвидимостта и коректността на японските компании, които инвестират у нас, подчерта президентът Радев.

Сред участниците в събитието бяха директорът на „Нидек Европа“ Филип Марке, президентът на „Нидек Елесис“ Такаши Фурухаши, посланикът на Япония у нас Нарахира Хироши, заместник-министърът на иновациите и растежа Стефан Савов и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Вяра

Вяра

03.12.2022 | 11:01

Зеленият вмирисан чорап и крадлата на ГЕРБ фандъкова се курдисали до впонците , срам и позор!

Отговори
1 0
3 000 000

3 000 000

02.12.2022 | 20:26

Една еднофамилна къща на запад е толкова бе дебили . Еб@х ви ифестициътъ

Отговори
2 0

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?