2374

Яловият парламент: Чешити, крилати лафове и необичаен прощален подарък

48-ият парламент е като 47-ия и 46- ия, само че 48-и. Така би обобщил футболният мъдрец Валери Божинов края на поредното кратко Народно събрание. Но освен сухите цифри за заседанията и работата, която свърши, 48-ото НС може да се отличи с чешити, красавици, крилати лафове и странният прощален подарък от председателя му Вежди Рашидов.

Чешити и красавици забавляваха колегите

Бачийски - винаги в бяло и с глоба 

Лидерът на бургаската листа на ПП Константин Бачийски не изневери на традиционния си екстравагантен стил. IT спецът продължи да носи емблематичните си бели ризи, отказвайки категорично сако или вратовръзка.

Коцето Бачийски продължи традицията да ползва обществените места за паркиране до парламента, тъй като определя служебните за незаконни. Това му докара поредните глоби за скоби и безкрайни есемеси.

Бачийски винаги седеше или по-точно стоеше най-отзад в парламента, като лаптопът му бе сложен на парапета до операторите. Решеше ли да събира подкрепа за нещо, бургазлията не се притесняваше да нахлува директно в стаите на „кръвни врагове“ като ДПС или „Възраждане“. 

Любен Дилов-син разсмиваше свои и чужди

БГНЕС

Бургаската листа на ГЕРБ даде другия духовит депутат, но за Любо Дилов-син това не е новина. Той също не изневери на по-екстравагантните костюми, бягащи от строгото към шареното, елечета, нетрадиционни обувки и знакови очила. Дилов рядко взимаше думата, но когато го правеше, обикновено острият му език вдигаше на крака залата. Кой с положителни, кой с отрицателни реакции.

Депутатът не остави старото хоби да се гмурка край далечни острови, като резервираше полети буквално в следобедните часове на последните работни дни преди кратките ваканции. 

Явор Божанков редуваше джип, метро и ховърборд

БГНЕС

Депутатът от БСП Явор Божанков стана единственият отцепник в този парламент, след като напусна партията-майка заради позицията ​си по войната в Украйна. Той също не изневери на традиционния стил да носи папийонки, съчетани с по-колоритни сака. Той редуваше пътуванията от служебния апартамент до жълтите павета - един път с метро, втори с ховърборд, трети с луксозен джип. 

След като стана независим депутат, Божанков остана без стая и обикновено почиваше по диваните пред тези на „Демократична България“ или „Продължаваме промяната“. Хранеше се в стола с депутати от тези две партии. Вътре в залата юристът от Горна Оряховица все пак запази място в л​евия сектор, но доста зад Нинова и лидерите на БСП. В непосредствена близост до друга „черна овца“ - Александър Дунчев, който втори парламент не спря да изправя на нокти с изказванията си дори своите хора от „Промяната“. Защитникът на горите също може да претендира за един от образите на парламента, като успя да си докара няколко заплахи за съдебни дела и от ГЕРБ, и от БСП.

Славена и дебютантка обраха мъжките въздишки 

Славена Точева от ГЕРБ отново обираше точките в парламента с тесните панталони, подчертаващи перфектни бедра, и прилепнали блузи, водещи до същата оценка. Варненката отново влезе в парламента с рекордни преференции. Не се изявяваше по трибуната, не общуваше отново с медиите, но пък участваше редовно в компаниите за кафе със своите съпартийци от ГЕРБ. Точева със сигурност ще е и в новия парламент.

БГНЕС

Предрекохме, че дебютантката Константина Петрова може да се окаже новата звезда на парламента, и така се случи. Лидерката на „Възраждане“ в Добрич привличаше вниманието със стройна фигура и безкрайни крака, подчертавани от елегантни, но строги поли. Петрова също не беше от най-приказливите по кулоарите, все пак се изявяваше, за разлика от Точева. 

Вежди се сравни с Екзарх Антим I

С необичаен подарък изненада на прощаване депутатите председателят на Народното събрание Вежди Рашидов. В началото на последното заседание те намериха по местата си групов портрет с всички народни представители. Той е изработен така, че да наподобява портрет на депутатите от Учредителното събрание през 1879 г., което поставя началото на българския парламентаризъм. Тогавашните законодатели са заменени със сегашните. А в центъра на портрета, на мястото на председателя на Учредителното събрание Екзарх Антим I е поставен самият Рашидов.

По-късно се разбра, че особеното хрумване се е осъществило с подкрепата на депутата от БСП Петър Кънев. Той е известен с печатарския си бизнес и е направил безплатно колажа. Йордан Цонев от ДПС, който беше един от зам.-председателите на парламента, пък обяви, че идеята била да се възобнови традицията да се правят такива общи портрети.

Крилатите лафове: Гумени ръчички, леваци, камили и шкембе патриоти от трибуната

Приключилият парламент роди немалко култови реплики. Повечето от тях се появиха в разгара на ярости скандали и разправии. "Марица" подбра само малка част от словесните бисери на народните избраници.

Искам от тази трибуна да излезе един почтен, но много имотен човек, който пазеше и беше чадър на правителството Петков-Василев. „Джемкорп“ е най-тежката корупционна далавера, направена от тези хора, пазени от един бивш комунистически следовател хора.

(Депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев към Бойко Рашков) 

Не е в моя манталитет да бъда чадър на който и да е, затова на който и да е не съм целувал ръка, нито пък нещо друго. Съжалявам само, че нямах време да бъда още по-голяма градушка срещу вашия лидер от ГЕРБ. Предпочитам да бъда комунистически следовател, отколкото комунистически пожарникар.

(Отговорът на Рашков към Георгиев, който е кумец на Бойко Борисов)

Тези две ръце съм ги донесъл за г-н Георгиев. Отдавна съм му ги купил. Той има афинитет към ръцете. Те ще му свършат работа, според нуждите му, защото неговите основни експертни умения са в това да целува ръце.

(Депутатът Радостин Василев продължава темата с прочутата снимка, на която Георг Георгиев целува ръка на Борисов)

Престанете да внасяте декорации и гумени ръчички. Защото ще принудите ГЕРБ да ви носят други пластмасови играчки.

(Шефът на парламента Вежди Рашидов към Василев)

Той пробва с „Продължаваме промяната“, но те вместо левица се оказаха леваци и не можаха да му изпълнят проекта.

(Любен Дилов за президента Румен Радев)

Кой го твърди това нещо? Добре, ако Радостин Василев ви каже, че сте камила, вие ставате ли камила?

(Мустафа Карадайъ коментира думите на депутата от ПП как от президентството позвънили на ДПС да не бъде избиран за шеф на Спортната комисия)

Сега чакам Христо Иванов да каже, че лично ги е карал с лодка от Росенец до Киев.

(Корнелия Нинова обяснява хвалбите на ПП и ДБ за износа на оръжия за Украйна)

Вие позволявате в залата разни шкембе патриоти да подвикват от място. Накажете ме, искам да ме накажете за това, но искам да накажете и господин Златанов. 

(Депутатът от ПП Искрен Митев към председателстващия Никола Минчев по повод на думите на депутата от „Възраждане“, че „Промяната" са „еничари“)

Човек с вратовръзка на охлюви да внимава. Обяснете как тригодишно дете ще отиде само в социалната служба и ще обясни, че му се карат на висок тон, обиждат го на висок тон или са го плеснали по дупето.

(Цончо Ганев от „Възраждане“ към колегата си Искрен Митев от ПП по време на дискусията за Закона за защита от домашно насилие)

Едно време всичко минаваше под лозунга електрификация, електрификация, механизация, механизация. Сега е дигитализация. Обаче четете за бунта на машините. Ще убие човешкото. Искат да ни маркират като говеда.

(Депутатът от „Възраждане“ Златан Златанов)

Само полемиката и коментарите ме карат да мисля, че този филм е гледан колкото финала на Световното първенство. И там БНТ беше най-предпочитана въпреки слабостите, които видях като спортен човек. Но пък другите заложиха на риалити формати, от които разбрах колко много инфлуенсъри имало в България.

(Депутатът от ГЕРБ Димитър Николов коментира филма за Христо Ботев)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Оставиха

Оставиха

03.02.2023 | 14:07

Гербаджийските смърдящи лай.на.

Отговори
1 1
ПЪЛНИ ПиТКИ ПП

ПЪЛНИ ПиТКИ ПП

03.02.2023 | 11:06

Тия са по лоши и от Герб

Отговори
3 1
Шайката Прокопиев

Шайката Прокопиев

03.02.2023 | 11:04

Те са от Прееби България Йордан Иванов шматката . Тоя какъв гъзолизец е не е истина

Отговори
6 2
Позор Данчо Ментата-Йордан Иванов

Позор Данчо Ментата-Йордан Иванов

03.02.2023 | 11:03

Щом Данчо Ментата-( Йордан Иванов) беше в парламента , гнила работа .

Отговори
6 4

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?