46

Птицевъд разкри ще поскъпнат ли яйцата за Великден

Цената на един от най-използваните във всяко домакинство продукт – яйцата, отбеляза рекорден ръст. Само за няколко месеца тя се повиши с повече от 70%.

Увеличението от 70% на цените на яйцата е на годишна база. Ако погледнем месечната база - поскъпването за ЕС е 3,5%, а за България - 2,6 на сто, което показва, че по-скоро у нас се наблюдава задържане на цените. На едро от завод бройката излиза на 28 стотинки без ДДС. Това са едни от най-ниските цени в ЕС. В Германия са с 15% по-скъпи, в Хърватска са по-скъпи с 20 на сто, а в Полша - с 10%. Имаме сериозен експорт в момента. Това заяви председателят на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов в ефира на "България сутрин".

По думите му "без съмнение има лоши търговски практики".

"Търговията в страната е конкурентна и не може да става въпрос за сериозно влияние в бизнес средата. Премахването на ДДС за яйцата ще се отрази моментално на цената", подчерта той.

Гостът е на мнение, че не се очаква яйцата да поскъпнат около Великден.

"В България се получава подкрепа за сектора по няколко механизми - за хуманно отношение към животните и ликвидиране на последствията от войната в Украйна. Имаме ангажименти и по програмата за развитие на селските райони. У нас се наблюдава задържане на поголовието, а проблемите ни са от това, че имаме няколко засегнати ферми от птичи грип", коментира Гълъбов.

Пред Bulgaria ON AIR председателят на Съюза на птицевъдите беше категоричен, че няма да има недостиг на яйца покрай празниците.

"Помагаме много сериозно на гръцките пазар. Разчитат основно на нас за количества, които не им достигат", отбеляза гостът.

Гълъбов цитира данни, според които Германия, Полша, Испания и Холандия са лидери в производството на яйца.

Той акцентира и върху цените на пилешкото в страната.

"Според Евростат цените на пилешкото през февруари са били 4,28 лв. за кг. Те също са едни от най-скъпите в ЕС. С 80 на сто по-скъпи са пилетата в Германия, Франция - с 50 на сто, и Хърватска - с 20%. На пазара се внася основно месо от Полша, предназначено за индустрията", обобщи гостът.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Рибата в морето Яйцето у дупето А те веке турили тигана

Рибата в морето Яйцето у дупето А те веке турили тигана

06.03.2023 | 19:32

Аз лично иначе бях приготвил по ТРИ лева за парче яйце по Великден Но щом със птицевъда вие джурналята сте се договорили вече да бъде ЛЕВЧЕ немам нищо против

Отговори
0 0
Само че германецът с неговата заплата или пенсия колко яйца може да си

Само че германецът с неговата заплата или пенсия колко яйца може да си

06.03.2023 | 19:28

Купи германецът и колко българина? Тия за сравнение на цените ги разправяйте на баба си от Бусманци. Кога ще сравнявате доходите заплатите и пенсиите?

Отговори
2 1
Бре Джурналя Брей чудо

Бре Джурналя Брей чудо

06.03.2023 | 19:27

Абе Тоа птицевъд сам ли не се напиня да кензъ яйцата та го кеворкирате тъй обилно или кокошките Ами вземете та питайте кокошките на каква цена те кензът яйцата Тяхната информация е милион пъти по достоверна

Отговори
0 0
Не може да има сравнение при двойно по-високи европейски цени и...

Не може да има сравнение при двойно по-високи европейски цени и...

06.03.2023 | 19:23

Африканските доходи в България! А за пенсиите да не говорим!

Отговори
2 0
Защо само цените сравняват  с цените в германия

Защо само цените сравняват с цените в германия

06.03.2023 | 19:18

Първо сравните нашите доходи с тези в западна европа и тогава ми лясе поставя и ти цените бе иди оти. Нещо да ви говори каква е покупателната способност на българина и тази на другия европеец. Мръсна западна идеология.

Отговори
2 0
И кво на птицевъда

И кво на птицевъда

06.03.2023 | 18:41

Яйца ли да му,, беля,, ако иска да ги направи и 1 лв...!?

Отговори
2 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?