2374

Психолог: Българинът е трагична личност, преживява всяко правило като заплаха

Как да разпознаем фалшивите новини и да се предпазим от дезинформация? Темата коментират Явор Колев, експерт по киберсигурност и д-р Велислава Донкина, клиничен психолог в СБАЛХЗ в ефира на NOVA.

Тя призова да се опитваме да бъдем разумни, да търсим проверени източници.

"Много пъти във форумите хората споделят собствените си преживявания от позицията на истина. Българинът е една много трагична личност, която винаги, когато нещо се постави като правило, го преживява като насилие", заяви психологът.

Според нея заплахата за здравето е най-дестабилизиращото нещо за личността, независимо колко е зрял човек.

"В такива моменти всички реагираме със състоянието, което познаваме като криза", смята д-р Донкина.

Явор Колев алармира за това, че трябва да се следи за имената на сайтовете и да се проверява за домейните. И посъвтва да се търси информация само от традиционни медии и утвърдени сайтове.

"Фалшивите новини нямат право на регулация у нас. Нямаме легална дефиниция на понятието, което позволява да се публикува всичко, дори то да е обида и клевета. Няма и необходимите инструменти, с които човек може да защити правата си. Не можеш да заведеш дело, защото обикновено авторите са анонимни, а сайтовете не са регистрирани у нас. Няма и криминализация на извършителите. Единствената мярка е да се докладват на администраторите на платформите и информацията да бъде сваляна, а профилите да бъдат закривани, когато нанасят обида или клеветят", коментира специалистът.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Jojo

Jojo

11.11.2021 | 16:50

"ПреУдОбежденията" - някой друг трябва доста неща да е изпуснал в средния курс на обучение.

Отговори
3 1
Велислава

Велислава

11.11.2021 | 15:28

Дудункина

Отговори
3 1
Айде, айде

Айде, айде

11.11.2021 | 13:07

Драгата психоложка си изпуснала уроците за преудобежденията и етика в университета. Говори за обективност, а същевременно изказва заключение на база какво е видяла в интернет, хахаха. Айде при сорос, където ти е мястото драга.

Отговори
9 7

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?