1939

Психиатърът д-р Веселин Герев: Хвърля се огромен ресурс заради игра на инат или сръдня

Ежедневното изчезване на хора в България, или играта на „аз ще избягам, пък те ще ме намерят“, се превърна в нещо като пандемия. Това коментира пред „Марица“ психиатърът д-р Веселин Герев. Според него обществото ни трябва да е по-критично към подобни събития и прояви, предвид че по-голямата част от тях са умишлени, породени от моментен изблик, проблем или инат.

„Когато става въпрос за бягства на тийнейджъри от семейството, това е вид протестна или защитна реакция срещу отношенията между родителите, за отстояване на собствени интереси или чист инатлък. Общо взето, това е една реакция на протестите. При тийнейджърите настъпват много интересни промени в психиката. Хит е асоциалното поведение, за да бъде актуален и вървежен, или както те му казват - „готин“. Авторитетите вече не са родителите и учителите. След това идва кризата на  приоритетите - вече на върха не са учението и знанията. Вследствие на така наречения социален инженеринг години наред вече гледат лъскавото, търсят финансите, бързия успех и съответно по някакъв начин тормозят родителите им да изпълняват въпросните прищевки. Тук настъпва един огромен конфликт с кризата на сексуалността, тъй като вече децата на тази възраст започват да проявяват характер, инат и съответно, ако не им бъде угодено,  до такава степен са лекомислени, че са склонни да накажат родителите си и близките, бягайки от вкъщи и принуждавайки ги да ги търсят“, обясни психиатърът.

По думите му, по този начин тийнейджърите търсят един вид реванш и емпатия за прищевките си, за това, за което не им е угодено. „В повечето случаи такива деца злоупотребяват с алкохол и наркотици, според тях е „готино“ да се надрусаш и да не си от групата на „смотаните“, каза д-р Герев и допълни: „Това е една от причините за честите бягства, една най-елементарна реакция на отрицание и на протест.

Според специалиста факторите за бягство и изчезване са най-различни. „Донякъде те са икономически, след което преливат в емоционално-социални. Вследствие на инфлацията все повече хора губят работата си, не могат да си покриват нуждите и сметките, децата им искат да им се дават повече пари, те отказват и се получават реакции на протест. От икономически проблемът става социален, започва изливане на злоба и агресия, отпор на всяко едно нещо, което предложат родителите, а в повечето случаи те не предлагат и нищо. Накрая се получава социален проблем, защото, изчезвайки, без да си дават сметка къде отиват, събират хора и доброволци, които рискуват здравето  и живота си, за да ги търсят. Аз лично такива хора не бих тръгнал да ги търся. Защо да рискувам живота и здравето си за някой, който е недооценъчен и върху когото родителите не могат да упражнят контрол. Да вървят родителите да си ги търсят“, коментира още психиатърът. 

Д-р Веселин Герев посочи, че обществото е съпричастно и винаги отделя време и внимание за подобни случаи, при които човек е обявен за издирване. „Въпросът е дали изчезналите заслужават огромната съпричастност на обществото. В повечето случаи - не. Защо следва обществото да хвърля толкова доброволен ресурс, за да търси тези хора? Като имат някакъв проблем, техните близки да ги задължават да носят телефон, за да бъдат лесно локализирани и да не се налага да бъдат издирвани“, смята специалистът.

Относно възрастните, особено болните с деменция и склероза, д-р Герев посочи, че те много често пият лекарства, които им влошават положението. „Близките им ги оставят да ходят до магазина, да ходят напред-назад, и те като са с влошено положение, има огромна вероятност да се объркат. Решението за справяне с този проблем е просто ​- копие на лична карта или медальон с името и телефон на близките. Другият вариант е да не излизат от вкъщи без телефон. Където и да са, могат да бъдат открити веднага по телефонния сигнал. Такава работа вършат и смарт гривните, които за възрастните ще играят ролята на паник-бутон за ръката - те мерят кръвно и изпращат сигнал до някой от близките, ако човек е в критично състояние", добави д-р Веселин Герев.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?