2374

Проверка: Платено ли е интервюто на Кирил Петков пред The Times

Публикации в онлайн медии твърдят, че неотдавнашното интервю на премиера в оставка Кирил Петков за британския вестник "Таймс" е платена публикация.

"Интервюто на Петков пред "Таймс" е платена публикация, кой я платил?", "Платено ли е интервюто на Кирил Петков пред "The Times" и кой е дал парите?" са заглавията на въпросните публикации (може да бъдат прочетени туктук и тук). Те се позовават на "Ах, тези медии" – онлайн медиен проект с коментари и интервюта.

Твърдение: Интервю на Кирил Петков за в. "Таймс" е платена публикация

Проверка на БНР показва, че твърдението за платеното интервю в "Таймс" не е публикувано на сайта на "Ах, тези медии", а само във Фейсбук профила на медията.

"Никой обаче не се сети да повдигне въпроса кой е платил тази очевидно ПЛАТЕНА публикация" – се отбелязва в публикацията във Фейсбук.

Какво показва проверката

В онлайн публикацията на интервюто с Кирил Петков от 26 юли т.г. в авторитетния британски всекидневник не е посочено публикацията да е платена, както изискват журналистическите стандарти.

 

Скрийншот от статията в британския вестник.
Скрийншот от статията в британския вестник.

 

В отговор на запитване дали интервюто е платено от Министерския съвет, от Кирил Петков или от някой друг, редактор от вестник "Таймс" категорично отрече публикацията да е платена.

"Не публикуваме платено съдържание от такъв тип", посочи той пред БНР.

Заключението на БНР е:

Твърдението, че неотдавнашното интервю на Кирил Петков пред британския в. "Таймс" е платена публикация, е НЕВЯРНО. Статията на сайта на изданието не е означена като платена, а редактор от вестника категорично отхвърли възможността интервюто да е платено съдържание.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Aх тези четирихилядници!

Aх тези четирихилядници!

08.08.2022 | 08:53

НЕ е платена - не всички са четирихилядници и кремълски гъзолизци!

Отговори
2 2

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?