4232

Провалената ротация ще обърка и икономиката

Реформите остават "на пауза", а чакаме пари по Плана за възстановяване

Петър Ганев, старши изследовател в Института за Пазарна икономика

 

Очертаващият се провал на съставянето на нов кабинет от сегашния парламент води България към поредните предсрочни избори. Как подобен развой ще се отрази на икономиката, анализира Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика. 

В края на 2023 г. икономиката на страната отбеляза 10-о поредно тримесечие на забавяне на ръста на БВП на годишна база - от 9,8% ръст през второто тримесечие на 2021 г. спрямо същия период на 2020 г. до вече едва 1,6% през четвъртото тримесечие на 2023 г.  

И докато много по-високият растеж през 2021 г. отразява възстановяването на стопанската активност след шока на пандемията, то фактът, че през цялата 2023 г. икономическият растеж се забавя, е притеснителен. В този период растежът в Европа изчезна, като през четвъртото тримесечие на 2023 г. растежът в еврозоната е 0,1%, а някои страни, в т.ч. основният ни търговски партньор Германия, отчитат отрицателен растеж.

В същото време инфлацията вече е под контрол, като в целия Европейски съюз годишната инфлация през февруари 2024 г. е 2,8% - за пръв път под 3% от лятото на 2021 г. Ръстът на цените в България също се забави чувствително, като годишната инфлация за февруари 2024 г. е 3,5% по европейската методология. Отчитайки продължаващия тренд на свиване на инфлацията у нас, можем да очакваме в следващите месеци тя да се свие до под 3% и постепенно ще започнем да се приближаваме към инфлационния критерий за членство в еврозоната. Това обаче  

не означава, че ще изпълним критерия до април и ще получим зелена светлина за еврозоната 

през май или юни, когато се публикува редовният конвергентен доклад на Европейската централна банка и Европейската комисия. Тенденцията към момента обаче задава всички предпоставки да изпълним критерия до края на годината, което вече ще отвори възможността за приемане на еврото. Такива бяха и посланията по време на посещението на председателя на Еврогрупата Пасхал Донахю само дни преди новата порция политически драми. 

На фона на забавящ се икономически растеж и реална перспектива за еврозоната, предизвикателствата пред икономическата политика в страната са огромни. Смените на състава на всички регулатори с изтекъл мандат, които се коментираха през последните месеци, остават висящи. Голяма част от реформите по Плана за възстановяване и устойчивост тепърва предстоят, съответно - и очакваните плащания. Увеличава се и натискът за политики в подкрепа на конкурентоспособността и свиване на бюджетния дефицит. Последното предполага както структурни реформи в разходната част и насочване на социалните плащания, така и мерки в подкрепа на приходите. С хипотезата за успешна ротация по-скоро се виждаше някаква пътека за действие по всяка една от тези теми. Въпросът е има ли ясен път напред при служебен кабинет, или всичко ще бъде „на пауза“ до формирането на нова „сглобка“?

Тук трябва да отбележим два нови момента

Първият е, че според новите разпоредби в Конституцията парламентът не се разпуска при назначаването на служебен кабинет. Това премахва риска от липсата на парламент и временно блокиране на законодателния орган. Вторият е, че този път президентът няма власт да назначи служебен кабинет по свое усмотрение. 

Пред евентуалния служебен кабинет ще има и друг казус. Един от новите текстове в Конституцията гласи, че основната задача на служебното правителство е да организира изборите. А може ли, докато ги организира, да предложи промяна в политиката спрямо индустриалните паркове? Или да промени коефициентите, спрямо които се определят обхватът и размерът на социалните помощи? Целият кабинет ще виси в една неопределеност от това кое може и кое отива твърде далеч от основната му цел. И за капак, парламентът може да приеме и специален закон за ограничаване на правомощията на служебното правителство и вече съвсем да влезем в нова хипотеза. В допълнение към несигурността как точно ще функционира подобен кабинет е и неяснотата какви плаващи мнозинства ще се формират в парламента до провеждането на новите избори. Вси​чки теми, които изброихме по-горе, в т.ч. регулатори, реформи и промени в закони, в т.ч. евентуален закон за ограничаване на правомощията на служебния кабинет, ще трябва да минат през парламент, в който няма ясно мнозинство. Всичко това ни показва, че при провал на ротацията най-вероятните сценарии са два. 

Единият е временно блокиране на всички по-важни теми до провеждането на нови избори. Другият е свръхдейност на плаващите мнозинства и временен хаос по подобие на гласуването на бюджетни текстове по време на служебно правителство. В последните седмици виждаме нагледно този устрем, довел до няколко решения с милиарден ефект върху публичните финанси. В тази среда трудно можем да твърдим, че икономиката ще остане незасегната и перспективите пред растежа няма да се влошат. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
Тоя план зз Унищожаване

Тоя план зз Унищожаване

26.03.2024 | 19:14

Си го наврете в еврейогейските ьадницци продажни. Ще ми дигате тока с пъти повече а да измммрете до крак дано

Отговори
0 0
Timon

Timon

26.03.2024 | 15:38

Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст!+ Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:---- http://gg.gg/xlman

Отговори
0 0
Не ротацията

Не ротацията

26.03.2024 | 14:28

Не ротацията! А Главанацията на управляващите провалят България! Частната икономика не е Българска! А Частна!

Отговори
1 0
За обърканата икономика се благодарете на Асен Василев и ППДБ

За обърканата икономика се благодарете на Асен Василев и ППДБ

26.03.2024 | 10:26

3г.спряла държава и нищо-правене,празни приказки и лаладжийство,нищо инвестирано,нищо построено,ПВУ-усвоени и оглозгани в приближените на Кирчо фирми,офшорките им на Кирца,Асен и Сие набъбват ежеминутно до последната секунда,в която са в управлението-търсете си милиардите в техните джобове.Прокуратурата на ход!

Отговори
3 3

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?