49

Проучват колко българи са защитени срещу COVID-19

В ход е създаването на научен съвет от специалисти в областта на епидемиология, вирусология, статистика и др., който ще има за задача да планира провеждането на проучвания за Т-клетъчен имунитет сред населението у нас.

Това обяви министърът на здравеопазването Асена Сербезова в рамките на парламентарния контрол в Народното събрание. Целта е да се даде възможност за реална преценка за това каква част от населението е защитена срещу COVID-19, обясни тя.

Асена Сербезова отговори на въпрос на депутата от "Има такъв народ" Андрей Чорбанов за въвеждането на Т-клетъчен тест за определяне на протективен имунитет срещу коронавируса.

Депутатът изтъкна, че докато изследванията за антитела, срещу които може да се издава зелен сертификат, са ориентировъчни, то Т-клетъчният имунитет е реално това, което може да покаже каква част от населението е защитена срещу коронавируса.

По думите на Сербезова е предвидено извършването на редица проучвания, като целта е да се направи реална преценка на ситуацията и да се вземат решения. 

Проучват се възможностите за осигуряване на ваксината на Novavax срещу COVID-19 в България, отговори Сербезова на друго депутатско питане.

Здравният министър припомни решение на Министерския съвет от август миналата година, което предвижда България да не участва в споразумението за предварително закупуване на ваксината заради осигуреността на ваксини към онзи момент и възможност за осигуряване на допълнителни количества от тях.

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?