46

Проучване сочи: Българите застраховат колата, но не и дома си

Трайна е тенденцията българите да застраховат основно автомобила си - извън задължителната „Гражданска отговорност“ на автомобилистите, втората най-масова застраховка у нас е доброволната Каско. Двете формират около 68% от премийния приход на застрахователните компании у нас (справката е за деветте месеца на 2022 г.).  Далеч по-назад остават имуществените застраховки, които също са доброволни като Каско, което е труднообяснимо, като се има предвид, че почти всеки от нас е собственик на имота, в който живее, коментира Нина Колчакова, генерален секретар на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ).

„Фактът, че имотите ни не са защитени със застраховка, е силно обезпокоителен, особено на фона на климатичните промени и зачестяващи природни бедствия, на които всички ние сме свидетели“, смята Колчакова. Само през есента на 2022 г. се са случили две тежки природни бедствия - в Карловско и в района на Бургас и Приморско. По повод наводнението в Карловско АБЗ е отправила запитване до една от най-големите застрахователни компании. Оказва се, че застрахованите имоти в Карловско в тази компания са само 20, а в същото време застрахованите автомобили с Каско са 3700. Ако се сравнят цените на тези два вида застраховки, се вижда, че едва ли цената е решаващ фактор за избор, защото застраховката на една къща излиза 70-100 лева, а Каско на автомобила е в пъти повече - 300-400 лв. В този смисъл ниските доходи, недостатъчните средства не може да са водеща причина за липсата на застраховка за дома, обясни Нина Колчакова и допълни, че цените на застраховките на домашно имущество у нас са най-ниски в сравнение с другите европейски държави.

В свое интервю пред Радио "Фокус" тя посочва и други данни, свързани с природното бедствие в Карловско - според информация на КФН застрахованите собственици са получили своите обезщетение в рамките на две седмици до месец.

"Хората нерядко разчитат в случай на природно бедствие държавата да ги компенсира за понесените щети, но това далеч не е удачен вариант. На първо място, държавата може да се намеси само при тежки природни бедствия и разбираемо фокусът е поставен върху възстановяване на инфраструктурата, публичната собственост. Заедно с това няма как да се очаква, че държавата може да осигури на собствениците такава компенсация, която да им позволи да възстановят пълноценно имота си. Това може да стане само чрез механизма на застраховането, чрез имуществена застраховка", подчертава специалистката. 

Застраховка на жилище с покритие за земетресение излиза под 100 лева на година. Въпреки това с имуществени полици са предимно собствениците на апартаменти, закупени с ипотечен кредит. Просто защото банката ги задължава.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Наперени, но бедни!

Наперени, но бедни!

08.02.2023 | 19:32

Българинът е беден! Ако застраховката на колата не е задължителна, няма да я плаща! Исках, преди десетина години, да платя автокаско за стара кола и ми отказаха. Причината - ако се случи инцидент, частите били скъпи. А какво плаща обикновения беден нашенец - фактически правото да се придвижва с евтиния таралясник. Но при събитие на пътя - гори, защото щетата е по-голяма от самия "автомобил".

Отговори
1 0
хохохо

хохохо

08.02.2023 | 14:16

Булгаристанците карат масово поломени трошки от Еропата, какво да им застроховат?

Отговори
1 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?