46

Проучване: Българите са най-лошите шофьори в Европа

В Япония са най-добрите шофьори в света, а отличните пътища я правят безопасна и за пешеходците

Има различни клишета за шофьорите: южняците карали хаотично, германците много бързо, американците са твърде мудни и т.н. Но къде наистина са най-добрите шофьори в света? Отговора на този труден и нееднозначен въпрос са се опитали да намерят специалистите по автомобилно застраховане от английската компания  Compare The Market. Те са направили мащабно проучване по този въпрос, защото той надхвърля чисто шофьорските умения на водачите във всяка страна, пише 24часа.

За да съставят списъка с най-добрите и най-лошите държави, са разгледани различни фактори,

включително ограниченията за допустим алкохол в  кръвта, качеството на пътищата

и броят на смъртните случаи, причинени от пътния трафик.

Този набор от данни класира 50 различни държави въз основа на това колко добри са те за шофиране. За целта са използвани 6 различни фактора.

l Настроения в социалните медии – процентът публикации в социалните медии, които са били положителни за шофирането в дадена държава през последната година.

 
l Лимит на алкохол в кръвта – максимално допустимата граница на алкохол в кръвта по време на шофиране. Измерено в g/dl.

l Смъртни случаи при пътнотранспортни произшествия – приблизителна смъртност при катастрофи на 100 000 души през 2019 г.

l Ограничение на скоростта – максималното ограничение на скоростта в страната.

l Качество на пътищата – отговор на въпроса в проучването “Във вашата страна какво е качеството  на пътната инфраструктура?” (1 е равно на изключително лошо и 7 - на сред най-добрите в света).

l Индекс на трафика – това е средна оценка на времето, изразходвано в трафика при пътуване до работното място, оценка на неудовлетвореността на водачите от задръстванията, оценка на потреблението на CO2 и цялостна неефективност на системата.

Гледайки тези показатели, излиза, че

Япония е домът на най-добрите и най-безопасните шофьори в света

Граничните нива на алкохол в кръвта в Страната на изгряващото слънце са доста ниски - 0,03 g/dl, подобно на тези в Чили и Чехия. Там има и най-високите положителни настроения в социалните медии за термини, свързани с шофиране - 33,4%. Не само това, но Япония има и четвъртото най-високо ниво на качество на пътищата в списъка, което означава, че като цяло това е много безопасна страна не само за шофиране, но и за пешеходците.

Осем от първите 10 най-безопасни страни са в Европа, като Нидерландия е на второ място  в света с 6,4 точки. Ниската страна има второто най-високо ниво на качество на пътищата, точно след Сингапур с 6,5, и има едни от най-ниските нива на смъртни случаи при пътнотранспортни произшествия на 100 000 души, като се изравнява с Япония, Дания и Германия.

Норвегия е на трето място с класирането си на осмо за своя индекс на трафик, което означава, че се радва на малко време за пътуване до работното място и нива на потребление на CO2. Освен това

е в челната позиция за най-малко смъртни случаи  при пътнотранспортни произшествия -

2 на 100 000 души. Единствените други страни с толкова малък показател са Сингапур и Швейцария. Границите на алкохол в кръвта също са третите най-ниски - 0,02 g/dl.

На четвърто място е Естония, с третото най-ниско ниво на индекс на трафик в света, а Швеция е на пето, с три смъртни случая при пътнотранспортни произшествия на 100 000 души и ниски граници на алкохол в кръвта от 0,02 g/dl.

Други европейски държави, които попаднаха в топ 10, са Австрия, Швейцария, Испания и Португалия, а Сингапур, която е страната с най-ниска разрешена максимална скорост (90 км/ч), е на девето място.

България е класирана на 40-о място, последна сред страните в ЕС, но в изследването не са включени всички държави - членки на съюза. Липсва например Румъния.

У нас задръстванията са оценени на 99,4

По-малък трафик от този в България има само в Австрия, Нидерландия, Естония, Финландия, Дания, Литва, Чехия, Хърватия и Босна и Херцеговина. По състояние на пътищата България е оценена с 3,4. След нас са Ливан и Босна и Херцеговина (с най-лошата пътна мрежа), Бразилия, Перу и Малта.

Още по темата четете тук.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Хърков

Хърков

15.03.2023 | 08:30

Ами кой да стои и да чака на тия смотани светофари? Много ясно, че всички ще минават на червено. Никой не иска така да му мине животът, в чакане на светофари, това го няма никъде в света, като в Пловдив!

Отговори
2 0
Георги

Георги

15.03.2023 | 08:26

Докато не оправят Умните светофари както преди, и да вземат книжките на незаконно изкараните документи от си га ни те ,ще е така! Тя държавата нарочно допуска тези неща, явно иска повече умряли да има!

Отговори
2 0
SMQH

SMQH

15.03.2023 | 07:29

бай ганио се качва на дъртия дрънгел не-мит и не-къпан и бърза за оранжерията, пазарджипко му е писта на Ф1

Отговори
3 1
Няма никаква

Няма никаква

15.03.2023 | 06:14

нужда от проучване.Който шофира знае,че бг шофьорът/не за всички се отнася/ е див,невъзпитан,бабаит,,тарикат,липсва всякаква толерантност и елементарно уважение към закона.Повтарям-горното не се отнася за всички,но не са малко такива индивиди зад волана.

Отговори
9 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?