Протестираме срещу двойния стандарт при храните с петиция до Страсбург

Инициативата на омбудсмана се подкрепя от редица организации и обшествено ангажирани личности

Големият актьор и режисьор Камен Донев, председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев, председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева, изпълнителният директор на Националната мрежа за децата Георги Богданов, председателят на Националното представителство на студентските съвети Яна Вангелова и заместник-омбудсманът Диана Ковачева са сред първите, които подкрепиха петицията на националния обществен защитник Мая Манолова до Европейския парламент срещу двойния стандарт на храните в ЕС.

Официалното представяне на инициативата на омбудсмана беше днес в централата на институцията.

Идеята на Мая Манолова е да се възползва от правото си като гражданин на Европейския съюз, който индивидуално или чрез сдружаване с други лица и организации, може да отправи петиция до Европейския парламент по въпрос, който го засяга пряко и попада в сферата на дейност на Евросъюза.

Предмет на петицията на омбудсмана са нарушените права на българските граждани в резултат на производство и разпространение на храни и напитки от едни и същи марки с по-ниско качество в България и държавите от Източна Европа и предложение за  създаване на законодателство, което да забрани производството и разпространяването на продукти от една и съща марка с различно съдържание на съставките в рамките на общия европейски пазар. Според Манолова контролът трябва да бъде възложен на общ европейски орган или на мрежа от националните органи, който да бъде централизиран и скрепен със сериозни санкции. Омбудсманът беше категорична, че разликите в качеството при храните рефлектират и върху джоба на българите, защото засягат огромни икономически интереси и много пари, реализирани по веригата производство и търговия с храни. Тя обясни, че инициираната от нея петиция, е подадена до Комисията по петициите в ЕП, която до два месеца трябва да се произнесе дали е допустима или не. След това ще бъде публикуван линк на сайта на ЕП, на който всички европейски граждани ще могат да я подкрепят. Манолова предупреди, че ако това не се случи, ще инициира процедура за европейски референдум, за който са необходими подписите на 1 млн. европейци. 

Омбудсманът посочи още, че до края на годината й предстоят срещи с омбудсманите на страните от Вишеградската четворка, а в рамките на европредседателството на България, отново ще организира форум, посветен на двойния стандарт при храните и измамните търговски практики. 

„Българският лекарски съюз и аз в качеството си на негов председател приехме с изключително удовлетворение това, което омбудсманът на Република България е започнал и считаме, че една такава инициатива не е въпрос само на спазване на стандарти, регламенти и директиви, но е и въпрос на национално достойнство“, каза председателят на БЛС д-р Грозев. Той допълни, че е възхитен от смелостта на Манолова да повдигне и отстоява темата пред европейските институции. 

Председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева припомни, че на 22 февруари т.г., още преди Вишеградската четворка да повдигне темата за разликите в качеството и съдържанието при храните, НБСХС организира форум срещу измамите в храните, а единственият държавник, който тогава застава до бранша, е омбудсманът.

 „Очакваме много бързо ЕП да започне конкретни действия по създаване на директива, защо не и на регламент, който е абсолютно задължителен, за да няма двойни стандарти и двойни практики“, категорична е Мариана Кукушева. По думите й, петицията до Европарламента е възможност за реакция и отстояване на българските интереси и национално достойнство.

 „Ние подкрепихме тази инициатива на омбудсмана Мая Манолова, защото ни е грижа за здравето на българските деца, изобщо за здравето на всички ни и за здравето на децата в Европа“, каза на свой ред изпълнителният директор на НМД, обединяваща над 140 организации.

 Георги Богданов посочи още, че тази инициатива е своеобразна трибуна за европейските граждани, които ще имат възможността да се произнесат по проблема. Той призова всички да бъдат единни до постигане на резултат.

 Председателят на НПСС Яна Вангелова подчерта, че подкрепя петицията, защото младите хора и студентите на България заслужават да има еднакви стандарти в целия ЕС, включително в България.  „Смятам, че това е една много смислена кауза и поздравявам омбудсмана, че имаше смелостта да я подеме. Аз заставам зад нея и ще се боря докрай“, завърши Вангелова.

 Заместник-омбудсманът Диана Ковачева отбеляза, че институцията на обществения защитник е била провокирана още в началото на тази година да се заеме с решаване на проблема с двойния стандарт при храните, не само от докладите на Вишеградската четворка, но и след множество жалби на разтревожени български майки, които са установили разлики в качеството при детските храни.  „В проучването, което направихме в нашата институция през м. септември - сравнение само на етикетите на определени продукти от България, Австрия и Германия, се видя, че има разлики в съставките. Българските храни определено са с по-ниско качество“, категорична е Ковачева. По думите й, най-честите потребители на такива храни са българските деца, които страдат от затлъстяване и влошено здраве. Според нея, именно заради това инициативата е изключително важна, както за защитата на българските деца, така  и за всички граждани, които не заслужават да бъдат третирани като потребители второ качество./"Пазарджишка Марица"

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?