71

Протестът на миньорите затапи АМ "Тракия": 12 км опашка от коли СНИМКИ

Образуваха се километрични опашки на много места, а в района на Чирпан и Стара Загора тапата достигна километри

 

Напрежението на протеста на енергетици и миньори се повиши след като премиерът Николай Денков заяви, че въпреки недоволството, териториалните плановете днес бъдат приети, а утре - изпратени на Европейската комисия.

Колона от недоволни миньори от от Бобов дол блокира движението при входа на Дупница - при пътен възел "Бинека". Протестът започна тази сутрин на автомагистрала "Струма", продължи към село Дяково в посока София и по главен път Е-79 се върна на автомагистралата, където отново блокира движението. 

Наложи се от Агенция "Пътна инфраструктура" да определят обходен маршрут, който обаче също беше блокиран от протеста. 

На автомагистрала "Тракия" протестът доведе до пълен транспортен хаос. Преминаването по ключовата пътна артерия в обедните часове бе невъзможно, а въведените обходни маршрути значително удължават времето за придвижване. Образуваха се километрични опашки на много места, а в района на Чирпан и Стара Загора тапата стигна 12 км. 

По-рано освен магистрала "Струма", бяха блокирани и други основни пътни артерии в страната като Проходът на Републиката и "Дунав мост".

В парламента пък управляващи и опозиция използваха днешния протест за политически изказвания.

"Докато тук сутринта управляващите се карахте кой повече пари да открадне по Плана, напрежението по пътищата на България расте. Има блокирани магистрали. Кметът на Стара Загора обяви притесненията си, че голямо количество жандармерия се струпва в региона. Има информация, че срещу протестиращите на магистрала "Струма" е използван сълзотворен газ от страна на полицията. Докато напрежението расте премиерът Денков обявява категорично, че Планът ще бъде изпратен така, както е, въпреки лъжата, че ще преговаря с протестиращите докрай", зави от трибуната Корнелия Нинова и допълни, че нникой не преговаря със стачкуващите миньори, които са абсолютно прави и в справедлив протест защитават работните си места, семействата и децата си. Вместо преговори, получават жандармерия и сълзотворен газ", добави Нинова.

От полицията обаче отрекоха, че е използван сълзотворен газ срещу протестиращи.

Междувременно се проведе среща между Бойко Борисов, Асен Василев и Делян Пеевски. 

Лидерът на ГЕРБ съобщи, че е постигнато съгласие въглищните централи да работят до 2038 година и всеки работник, който иска да напусне, ще получи веднага 36 заплати.

Освен това в мините не може да се прави соларен парк, върху язовирите няма да се правят фотоволтаици.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
999

999

29.09.2023 | 21:13

Протестите сега започват

Отговори
2 1

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?