71

Пропуснати ползи: Какво губим, ако останем извън Шенген

Буквално до няколко дни Съветът на министрите на правосъдието и вътрешните работи на ЕС ще се произнесе окончателно дали България ще се присъедини към Шенген.

Австрия и Нидерландия вече обявиха, че няма да подкрепят влизането на страната ни към шенгенското пространство. Освен, че е доста унизително за България, подобно решение ще лиши българите от доста ползи и облекчения при пътуването, пише dariknews.bg.

Какво трябва да знаете за Шенген?

Шенген

 
iStock


Шенгенската зона е група от 26 европейски държави, които са премахнали граничния контрол помежду си. Единствените от ЕС, които не членуват, са България, Румъния и Хърватска.

Шенген позволява на над 400 млн. европейци да се движат свободно, без да се съобразяват с границите. Изпълняването на шенгенските правила означава премахване на граничния контрол с другите страни членки, като едновременно с това се подсилва контролът над гражданите на държавите, които не са от шенгенското пространство.

Без контрол на вътрешните граници хората могат да пътуват, където пожелаят в рамките на шенгенското пространство, без да се притесняват за паспорти, визи и дълги опашки на контролните пунктове.

 

Шенген


iStock

Освен това значително се намаляват разходите за граничен контрол, тъй като вътрешните граници в рамките на Шенген вече не е необходимо да бъдат патрулирани.

Всички държави споделят разходите за поддържане на контрола по външните граници, така че по-малките страни в края на Шенгенското пространство биха намалили значително харчовете си за граничен контрол.

Шенген се отразява положително на търговията. Значително се намалява времето, необходимо за придвижване на стоки в цяла Европа. Сега отнема часове и дни на камионите да прекосят определени граници. Това прави много по-лесно, по-бързо и по-евтино придвижването на стоки из ЕС.

Шенген

 
iStock


Туризмът е една от индустриите, които също процъфтяват в Шенген, защото все повече хора могат необезпокоявано да посещават дадена държава.

Шенген също така улеснява преместването на европейците на работа или за образование в друга държава.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
Слепи ли сте как се гаврят със нас чиййийийифутите

Слепи ли сте как се гаврят със нас чиййийийифутите

07.12.2022 | 01:02

Нищо не губим Само шъ са клатим на километрични опашки като по куманистическото Бай Тошово време за агнешко и банани И най паче себеуважение Едни чиийййййфутски уроди ни смятат втора ръка хора докато кръъъъъъъъъвта на нашите деца е вече НАТОВСКА Това за чииииййййфутите е важно

Отговори
1 3
комунист

комунист

06.12.2022 | 20:37

Шенген е една безсмислена институция и виртуална цел. Видя се при мигрантския натиск. Веднага възстановиха граничния контрол. Когато видят зор пак ще го направят. Колко българи ще се възползуват от това ,че ще ни приемат в Шенген? Да приемем милион което е пресилено.А останалите 3-4 милиона? Те само ще плащат членския внос други да се кефят Е спаведливо ли е и може ли да бъде всенародна цел? Според мен НЕ !

Отговори
7 10
Велика България

Велика България

06.12.2022 | 20:34

Не ни трябва еврейски съюз! Нашите пра деди са били много по напред от техните.

Отговори
5 8
Велик тъпунгер

Велик тъпунгер

07.12.2022 | 03:39

Само 0.1% от населението на Европа са евреи. За какъв еврейски съюз говориш бе, галош?? България никога не е била велика и няма и да бъде с такива недоразвити глисти като тебе.

Отговори
6 0
ДОК

ДОК

06.12.2022 | 19:49

Само ползи! Същото и без евро, а с Български лев. А продателите ни, ще ги награждаваме като римляните. На кръст!

Отговори
8 5
Друго се очертава. И румънците да са на нашия хал.

Друго се очертава. И румънците да са на нашия хал.

06.12.2022 | 18:45

Да благодарим на австрийците, че педалите от ниската земя искаха само нас да порежат. Пък така по се търпи.

Отговори
1 7
Mda

Mda

06.12.2022 | 18:38

Печелим че сме далече от джйндърски пропаганди

Отговори
11 9
Том

Том

06.12.2022 | 18:28

Значи, на Кулата и Маказа, румънците и гърците ще си минават без проверка, а ние, българите ще чакаме! На това ли се радват някои сънародници?!

Отговори
10 9
Коментар

Коментар

06.12.2022 | 18:12

За транспорта ясно. За хората под въпрос. Няма визи, няма паспорти, достатъчна е лична карта, която и без това трябва да носиш навсякъде. Е, малко ще се позабавиш. Пътуваш цяло денонощие с кола, ще загубиш двайсет - трийсет минути, със самолет същото, чакаш часове преди полет и минути на граничния контрол. Май повече е въпрос на статус. Онези там са първа категория, ние втора. Като ги видим, да си сваляме капите.

Отговори
8 4
Боко тиквата

Боко тиквата

06.12.2022 | 18:05

Моята и на Делян държава ще влезе в Шенген на кукуво лято. Ще бачкате за нас, балъци!

Отговори
14 6

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?