46

Промяна в тол таксите на тировете влиза в сила от 1 юли

Тежкотоварните камиони ще плащат такси за преминаване и по второкласните пътища у нас, считано от 1 юли. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов по време на второто обществено обсъждане за промени в тол системата.

По думите му платената пътна мрежа няма да се разширява, тъй като и в момента тя обхваща второкласните пътища, но за тях не се заплаща нищо.

Предлаганите промени са направени по ценовия модел, изработен от Световната банка и са съгласувани от Европейската комисия, допълни министър Караджов, цитиран от dir.bg.

"Знам, че няма да харесате предложенията ми и можех да си спестя тези главоболия просто като не предприемам нищо и като продължаваме да возим за нула стотинки по второкласната мрежа, както направиха всички мои предшественици, но това няма да реши проблемите на инфраструктурата, а те ще се задълбочат", обясни Гроздан Караджов.

По думите му намерението на правителството е да вложи тази година 2,6 млрд. лева в подобряване на пътната мрежа у нас. Министърът представи подробни разчети за тарифите.

 От своя страна представители на превозвачите изразиха несъгласие с предложените промени. Йордан Арабаджиев от Съюза международните превозвачи посочи, че по негови сметки увеличението на разходите за тол такси е от 2 до 3 пъти.

"Няма друга държава, в която от винетки да се събират повече пари, отколкото от тол такси, и не може шофьорите на леки коли да внасят 64 на сто от общия приход, а товарните коли да внасят останалите 36 процента", обясни от своя страна министър Караджов. Според него този, който допринася повече за разрушаването на пътната настилка, трябва да плаща повече.

След края на общественото обсъждане от Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще обявят всички подробности около планираните от 1 юли промени в тол системата.
 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?